AcasăOldRomgaz isi face antireclama inainte de listarea pe bursa

Romgaz isi face antireclama inainte de listarea pe bursa

Asteptata sa se listeze pe bursa azi (de fapt, maine si, oricum, operatiunile se inregistreaza de miercuri), Romgaz are in prospectul de listare mentiuni menite nu sa atraga, ci sa sperie investitorii. Acestia sunt avertizati ca statul ar putea lua decizii defavorabile pentru actionari.

Statul spera sa obtina peste 400 de milioane de euro pe 15% din actiunile Romgaz vandute pe bursa

Conform pozitiei voalat critice a reprezentantilor Romgaz, aceasta companie de stat nici nu ar fi avut nevoie de listarea pe bursa, dar va scoate la vanzare in aceasta saptamana un pachet de 15% din actiuni, pentru ca asa vrea FMI. Lasam la o parte data lansarii pe bursa (ba e azi, ba, maine, ba miercuri se vor inregistra primele operatiuni etc.), dar ceea ce intriga de-a dreptul nu e lipsa de entuziasm a conducerii Romgaz  fata de vanzarea actiunilor, ci modul cum se prezinta potentialilor investitori.

Interese contrare

Textul publicat de reprezentantii Romgaz pare chiar un semnal de alarma. „Guvernul Romaniei va continua sa aiba o influenta semnificativa asupra societatii ulterior ofertei, fiind posibil ca interesele acestuia sa nu corespunda intereselor celorlalti actionari ai societatii. Experienta anterioara a aratat posibilitatea interventiei majore a Guvernului in societati cu capital integral sau majoritar de stat, inclusiv in societate (compania Romgaz – n.r.)”,  se arata in prospectul Romgaz.  Reamintim ca, in 2010, statul a obligat compania sa doneze  400 de milioane de lei la bugetul statului, iar Fondul Proprietatea (actionar minoritar la Romgaz) a contestat masura, dar degeaba.

Estimari

In urma listarii care va debuta azi (sau maine, sau poimaine), statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe titlu si estimeaza ca va obtine intre 1,38 de miliarde de lei si 1,85 de miliarde de lei ((312  – 416 milioane de euro). Titlurile vor fi vandute – daca investitorii nu iau in serios antireclama Romgaz – atat pe Bursa de la Bucuresti, cat si pe cea de la Londra.

author avatar
Arpad Dobre
303 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger