AcasăOldRomanii vor face economii la mancare, caldura si vacante in 2015

Romanii vor face economii la mancare, caldura si vacante in 2015

Romanii se vad nevoiti sa cumpere medicamente mai ieftine sau sa renunte la ele

Romanii au strans cureaua la mancare si servicii in 2014 si vor sa faca acelasi lucru si in acest an. Aceasta tendinta nu pare de bun augur pentru producatorii de alimente, magazine, fabrici de medicamente si nici pentru industria turismului, deoarece romanii vor sa renunte si la vacante.

Romanii se vad nevoiti sa cumpere medicamente mai ieftine sau sa renunte la ele

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES  a realizat un studiu la finele anului 2014, cu privire la climatul economic si nivelul de trai al romanilor in 2014 si asteptarile lor pentru anul 2015. Raspunsurile celor intervievati indica o tendinta a romanilor de renuntare la diverse bunuri si servicii care nu sunt de maxima necesitate, insa concetatenii nostri vor sa faca economie si la medicamente, alimente si chiar la incalzirea din locuinte.

Venituri mici

Cei mai multi dintre respondenti (52%) sunt de parere ca unei persoane care locuieste in Romania i-ar fi suficient pentru un trai decent un venit lunar de minimum 2.000 de lei. Aceasta in conditiile in care salariul mediu net nu depaseste acum 1.700 de lei si este obtinut (ca medie) in doar patru judete si in Bucuresti. Pe de alta parte, peste 40% dintre cei intervievati au recunoscut ca au datorii si ca situatia se va mentine si in 2015.

„Campionat” de strans cureaua

Intrebati care au fost categoriile de cheltuieli la care au facut economii anul trecut, 39% declara ca au fost nevoiti stranga cureaua la mancare, iar 37% considera ca vor fi nevoiti sa faca acest lucru si in 2015. Aproximativ 64% dintre intervievati au facut economii la imbracaminte in anul 2014, iar 60% se asteapta sa faca acest lucru si in acest an. Participantii la studiu au facut economii la incalzire in proportie de 45% in 2014, iar 44% considera ca vor face acest lucru in 2015. Peste 26% dintre intervievati au facut  economii la medicamente, iar 27% vor face acest lucru si in 2015. La cheltuielile pentru vacante, patru din zece participanti la studiu spun ca nu au cheltuit cat ar fi vrut in 2014 pentru acest lucru, iar situatia nu se va remedia nici in acest an.

Sacrificii financiare

Pe total studiu, 54% dintre respondenti cred ca vor fi nevoiti sa faca sacrificii financiare in 2015. Peste 80% dintre acestia considera ca nu vor mai cumpara anumite bunuri, 36% vor renunta la deplasarea cu autoturismul propriu, 32% vor imprumuta bani, 24% isi vor vinde anumite bunuri, iar 21% vor lua un credit. Mai rau, 4% dintre cei intervievati se tem ca va fi nevoie sa-si vanda locuinta in acest an, pentru a o scoate la capat cu banii.

author avatar
Arpad Dobre
157 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger