AcasăOldRomanii se tem sa devina patroni

Romanii se tem sa devina patroni

Birocratia si taxele schimbatoare diminueaza activitatea firmelor existente si nu incurajeaza antreprenoriatul

Romania ramane in urma in clasamentul international al companiilor nou infiintate. Numarul de astfel de firme a scazut constant in ultimii sase ani, in vreme ce la nivel global media a crescut cu 26%, iar numarul intreprinzatorilor din China s-a dublat.

Birocratia si taxele schimbatoare diminueaza activitatea firmelor existente si nu incurajeaza antreprenoriatul

Crearea de noi afaceri in Romania se situeaza sub media globala, numarul companiilor nou infiintate anul trecut scazand cu 17% fata de 2010. Conform unui studiu realizat de reteaua internationala de contabilitate si consultanta UHY, cresterea mediei globale a fost de 26%, dar Romania a fost singura tara inclusa in studiu in care, de fapt, numarul companiilor a scazut. China s-a situat pe prima pozitie in acest studiu, cu o crestere aproape dubla a companiilor nou infiintate (+ 98%) din 2010, in pofida incetinirii economice. Marea Britanie s-a situat pe a doua pozitie, cu o crestere de 51% in ceea ce priveste numarul companiilor nou infiintate, iar India a ocupat pozitia a treia (cu o crestere de 46%). Spre comparatie, rata de crestere a numarului de companii nou infiintate in Romania este acum cea mai scazuta din ultimii sapte ani. Cauzele acestei scaderi sunt explicate de UHY prin birocratia crescuta, accesul limitat la fonduri si imprevizibilitatea politicii fiscale din tara noastra.

Scadere ataxelor si reducerea birocratiei

Conform UHY, guvernantii din Romania ar putea invata din masurile importante implementate de multe state europene, pentru a incuraja crearea de noi afaceri dupa criza financiara si perioada de recesiune. Printre masurile obisnuite se numara modificarile menite sa reduca impozitele percepute de la companiile noi si cele mici si sa simplifice povara birocratica. „In Romania este necesara analizarea rigiditatii legislatiilor referitoare la ocuparea fortei de munca. Legislatia introdusa pentru a ajuta companiile nou infiintate este un pas in directia corecta pentru a incuraja crearea de noi afaceri, dar Guvernul trebuie sa faca mai multe pentru a o promova, astfel incat cei care isi doresc sa devina antreprenori sa stie ca aceste fonduri le sunt disponibile”, a declarat Camelia Dobre, partener la UHY Audit CD SRL.

author avatar
Arpad Dobre
122 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger