AcasăOldRomania pierde miliarde de euro din TVA neincasata

Romania pierde miliarde de euro din TVA neincasata

Comisarul Algirdas Semeta avertizeaza ca nerecuperarea TVA este inacceptabila

Comisia Europeana (CE) avertizeaza ca TVA neincasata se ridica la peste 193 de miliarde de euro in UE, iar Romania este „campioana” la pierderi, calculate in funtie de ponderea taxei in PIB.

Comisarul Algirdas Semeta avertizeaza ca nerecuperarea TVA este inacceptabila

Statistica CE nu e mai „proaspata” de 2011, dar chiar si asa ofera o situatie care sigur nu s-a imbunatatit de atunci, dimpotriva. Pe primele locuri la TVA neincasata dupa ponderea taxei in PIB sunt Romania (10,3 miliarde de euro necolectate la un PIB  de peste 131 de miliarde de euro) si Grecia (9,8 miliarde de euro, la un PIB de peste 208 miliarde de euro). Daca se face calculul fara compararea cu PIB-ul,  pe primele pozitii se afla tocmai statele – care se considera – dezvoltate (in acest caz, si la fraude) din zona euro: Italia (36 de miliarde de euro TVA neincasata), Franta (32 de miliarde de euro), Germania (27 de miliarde de euro) si Marea Britanie (19,5 miliarde de euro).

Gaura data de neincasarea TVA se ridica in intreaga UE la peste 193 de miliarde de euro anual, printre cauze numarandu-se fraude, neplati cauzate de criza, optimizare fiscala, deficiente in sistemul de incasare si erori statistice. Comisarul european pentru fiscalitate, Algirdas Semeta, avertizeaza ca CE va impune masuri dure pentru recuperarea TVA.

author avatar
Arpad Dobre
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger