AcasăOldRomania, pe locul cinci in Europa la productia de petrol si gaze

Romania, pe locul cinci in Europa la productia de petrol si gaze

Petrolul si gazele extrase din Romania acopera 75% din necesarul de consum

Un studiu al PriceWaterhouseCoopers (PwC) releva ca Romania se afla pe locul cinci in Europa la productia de titei si gaze, iar gradul de dependenta de importuri este de 25%, sub media europeana de 50%.

Petrolul si gazele extrase din Romania acopera 75% din necesarul de consum

Conform PwC, pe primul loc la productia de petrol si gaze din Europa se afla Norvegia, cu 1,3 miliarde de barili echivalent petrol (bep) in 2012, urmata de Marea Britanie, cu 583 de milioane bep/an, Olanda –  520 de milioane bep/an, Danemarca  –  114 milioane bep/an si Romania, cu o productie de 102 milioane bep/an. Marele avantaj al Romaniei, daca putem spune asa, ar fi ca tara noastra are nevoie pentru acoperirea necesarului de consum de numai 25% de petrol si gaze din import, spre deosebire de media de 50% in restul statelor europene.

Din pacate, acest lucru nu se observa (aproape) deloc nici la pretul carburantilor, nici la pretul gazelor, importate din Rusia inlusiv iarna, cand sunt mult mai scumpe. Pe de alta parte, specialistii PwC avertizeaza ca, daca Romania nu va gasi noi resurse de gaze (de sist sau in Marea Neagra), va depinde de importuri in proportie de 80% in anul 2030.

author avatar
Arpad Dobre
459 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger