AcasăOldRomania da ajutoare de stat firmei Bosch

Romania da ajutoare de stat firmei Bosch

Bosch produce in Romania subansambluri electronice pentru autovehicule

Ministerul Finantelor a aprobat un ajutor de stat de 16,6 milioane euro societatii Bosch Rexroth, pentru realizarea unei investitii cu o valoare de peste 33 de milioane euro in extinderea capacitatilor de productie de subansambluri electronice pentru autovehicule in locatia sa de la Blaj – Alba.

Bosch produce in Romania subansambluri electronice pentru autovehicule

Acesta este primul acord pentru finantare emis in baza Hotararii Guvernului 807/2014, schema de ajutor de stat pentru dezvoltare regionala avand ca obiectiv stimularea investitiilor in active fixe de inalta tehnologie cu impact major in economie. Finantarile pe aceasta schema sunt disponibile incepand cu luna noiembrie 2014, bugetul anual alocat fiind de peste 100 milioane euro. Firma Bosch a mai primit ajutoare de stat si de la Guvernul Boc, in februarie 2012, dupa ce compania Nokia si-a anuntat plecarea din Romania.

Contract incalcat

Ministrul Eugen Teodorovici ar trebui sa ne spuna cu cat participa Bosch la PIB

Statul a cheltuit cu instalarea Nokia in parcul industrial de la Jucu (Cluj) 30 de milioane de euro, la care se adauga multe alte milioane de euro (suma exacta nu e cunoscuta, deoarece contractul este secretizat), prin ajutoare de stat acordate de Romania, in baza faptului ca investitorii finlandezi vor sta in tara noastra cel putin sapte ani. Nu s-a intamplat asa, iar autoritatile locale din Cluj sustin ca Nokia nu a respectat contractul de investitii, stabilit in 2007, cand firma straina a venit in Romania. Revenind la Bosch, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, sustine ca proiectul va genera peste 568 de noi locuri de munca si contributii directe la bugetul de stat si bugetul local de 19 milioane de euro. Asa sa fie, domnule ministru, insa pentru a nu pati la fel si cu Bosch, ar fi bine sa verificati in ce conditii au plecat cei de la Nokia din Jucu, precum si ce paguba la bugetul statului a reprezentat nerespectarea contractului de investitii. Va dam un indiciu: PIB-ul din 2010 a fost de 122 de miliarde de euro, iar contributia Nokia la formarea acestuia a fost de 1,3% (similar si in 2011). Aceste sume nu au mai putut fi luate in calcul la estimarea PIB (pentru sabilirea bugetului de stat) pentru 2012. Ar fi bine de aflat si cu cat contribuie Bosch la formarea PIB, ca sa stim daca aceasta companie merita ajutorul de stat.

 

author avatar
Arpad Dobre
214 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger