AcasăOldRMGC: Cianuratia este unica metoda cu adevarat sigura

RMGC: Cianuratia este unica metoda cu adevarat sigura

rosia montanaSe fac primele lucrări de urgență la barajul de la Roșia Montană. Suma alocată de Guvern

Reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) sustin ca tehnologia propusa, cianuratia, este unica metoda cu adevarat sigura pentru extragerea aurului. Pe de alta parte, cercetatorii romani au in vedere o varianta ecologica, bazata pe folosirea impulsurilor electrice.

rosia montana
Reprezentantii RMGC sustin ca cianura din iazurile de decantare nu va depasi 3 mg/l, fata de z10 mg/l, limita admisa de UE

Reprezentantii RMGC sustin ca metoda lor este nu numai sigura, dar este si avizata de UE. Astfel, ei afirma ca  tehnologia prin cianuratie are gradul cel mai mare de siguranta pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor.

Aviz  favorabil de la UE

Aceasta tehnologie a fost aprobata de Comisia Europeana prin Directiva 21/2006, privind managementul deseurilor din industria extractiva, care prevede ca limita maxima a concentratiei de cianura admise la deversarea in iazul de decantare sa nu depaseasca zece miligrame la litru. Proiectul minier de la Rosia Montana prevede o concentratie de doar trei miligrame la litru, ca medie lunara in iazul de decantare. Mai mult, reprezentantii RMGC precizeaza ca metoda chimica prin cianurare este preferata in industria miniera aurifera din toata lumea, peste 90% din cele 2.500 de tone de aur produse anual fiind extrase prin aceasta tehnologie.

ICPE are o alternativa ecologica

Specialistii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA experimenteaza de ceva vreme o tehnologie pentru extragerea componentelor din minereuri, dar fara cianuri. Potrivit celor de la ICPE, noua tehnologie  poate fi aplicata cu succes si la extragerea aurului de la la Rosia Montana. Tehnologia se bazeaza pe extractia componentelor din minereuri sau conglomerate, prin procesul de fragmentare selectiva a rocilor cu impulsuri de inalta tensiune si mare putere. Cercetatorii sustin ca metodele lor sunt absolut ecologice, bazandu-se pe electrotehnologii si lichide magnetice care actioneaza pe principiul diferentei de densitate a componentelor, respectiv separarea electrodinamica prin diferenta de conductibilitate electrica a metalelor sau a altor componente.

author avatar
Arpad Dobre
450 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger