AcasăOldRisc de criza financiara in tarile in curs de dezvoltare

Risc de criza financiara in tarile in curs de dezvoltare

Mark Mobius cauta active

Seful Templeton, Mark Mobius, atrage atentia ca, desi monedele statelor in curs de dezvoltare (inclusiv Romania) s-au depreciat in ultima perioada, inca este loc de mai rau. Pietele de capital din statele emergente vor avea parte in continuare de turbulente, ca urmare a intaririi dolarului american.

Mark Mobius cauta active

Leul s-a depreciat in ianuarie cu 1,6% fata de euro, moneda nationala avand, in aceste conditii, cel mai slab inceput de an din 2010 pana in prezent. Conform casei de brokeraj Equity Invest, o cauza a devalorizarii leului a reprezentat-o apetitul sporit al investitorilor pentru dolari. Intarirea dolarului american la inceput de an a dus, astfel, la deprecierea monedelor din regiune inclusiv in raport cu euro. Astfel, dupa primele sapte zile din ianuarie, leul a scazut cu aproape 0,7% fata de euro, zlotul polonez si coroana ceha, cu aproape 0,6%, iar forintul, cu aproximativ 1,1%. Revenind la moneda nationala, cotatia din 3 februarie a fost de 4,49 de lei/euro, apoi s-a apreciat la 4,45-4,46 de lei/euro, pentru ca pe 7 februarie sa intre din nou pe depreciere, cotatia fiind de 4,48 de lei/euro.

Probleme in perioada urmatoare

Aprecierea dolarului american (dupa ce Rezerva Federala a anutat ca va reduce injectia de bani in economie) va duce, in continuare, la deprecierea monedelor statelor emergente. Presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, avertizeaza ca perioada cea mai dificila pentru pietele emergente nu s-a incheiat. „Atitudinea negativa este prezenta si ne putem astepta la noi vanzari masive (pe burse – n.r.). Cautam oportunitati (active la pret redus – n.r.)”, a mentionat Mobius.

author avatar
Arpad Dobre
175 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger