AcasăOldRezerve uriase de gaze descoperite in Marea Neagra

Rezerve uriase de gaze descoperite in Marea Neagra

Sonda Lira a forat pana la o adancime de 2.700 de metri

Companiile Lukoil, PanAtlantic si Romgaz au descoperit pe platforma continentala a Romaniei un zacamant urias de gaze, estimat la peste 30 de miliarde de metri cubi.

Sonda Lira a forat pana la o adancime de 2.700 de metri

Compania de stat Romgaz a anuntat, ieri, ca lucrarile la sonda de explorare LIRA 1X, finalizate in aceasta luna, au dus la descoperirea unui important zacamant de gaze, situat in sectorul romanesc al Marii Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident.  Lucrarile de explorare geologica  – incepute inca din 2011 –  in acest perimetru au fost efectuate, in calitate de operator, de compania Lukoil, in baza acordului de concesiune incheiat cu Guvernul Romaniei. In acest moment cota de participare in acordul mentionat este urmatoarea: Romgaz SA – 10%, Lukoil – 72%, iar PanAtlantic Petroleum Ltd. – 18% .

Date tehnice

Adancimea apei in cadrul perimetrului  fluctueaza de la 300 la 1200 metri. Suprafata perimetrului este de 1.006 km.p. Sonda LIRA – 1X este situata la aproximativ 170 km de la tarm si a fost forata pana la adancimea de 2.700 m. Conform Romgaz, In urma forajului s-a stabilit ca grosimea stratului de gaze este de 46 de metri. In conformitate cu datele seismice, suprafata zacamantului poate atinge 39 de kilometri patrati, iar rezervele, care urmeaza a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depasi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale. Programul lucrarilor viitoare, planificate pentru 2016, include o reprocesare a datelor seismice si forajul pe zacamantul LIRA a unei sonde de explorare/evaluare, in vederea confirmarii volumului descoperirii si a potentialului de hidrocarburi.

author avatar
Arpad Dobre
247 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger