AcasăOldRelaxarea fiscala alunga investitorii straini

Relaxarea fiscala alunga investitorii straini

Angela Filote nu impartaseste optimismul ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, referitor la colectarea taxelor

Seful reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, a avertizat, ieri, ca UE nu este atat de optimista precum Guvernul Romaniei in privinta capacitatii de colectare a impozitelor, dupa relaxarea fiscala de anul viitor. Reprezentantul CE a atras atentia asupra scaderii investitiilor statului si a proastei infrastructuri care, in aceste conditii, nu poate atrage investitori straini.

Angela Filote nu impartaseste optimismul ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, referitor la colectarea taxelor

Filote a afirmat, ieri, la Forumul Investitorilor Straini, ca Romania are o crestere macroeconomica puternica si ca s-a consolidat fiscal cu succes, in principal datorita celor trei acorduri pe care le-a avut cu FMI, Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala. „Toate aceste realizari nu au fost atinse cu usurinta, au presupus eforturi uriase pentru tara, pentru investitori si pentru cetatenii obisnuiti. Si nu am vrea sa vedem ca aceste realizari sunt subminate acum de alte tipuri de masuri”, a atras atentia Filote. Nu fara umor, ea a mentionat ca atat Guvernul, cat si CE, Banca Mondiala si FMI au cate un glob de cristal, si folosesc modele economice pentru a „citi” in acele globuri. Seful reprezentantei CE a remarcat faptul ca, potrivit „citirii” din glob, Guvernul Romaniei este foarte optimist. „Este foarte bine ca este optimist, dar speram ca nu prea optimist, pentru ca noi suntem mai putin optimisti in legatura cu capacitatea economiei de a genera o colectare mai mare a taxelor, astfel incat sa compenseze masurile fiscale recent adoptate. Suntem ingrijorati si ne uitam in detaliu la fiecare dintre aceste masuri”, a precizat Filote. Ea a subliniat ca CE nu este impotriva relaxarii fiscale, chiar le sprijina, numai sa fie aplicate cand trebuie si sa fie insotite de masuri compensatorii corecte. „Adesea, am citit in presa, Comisia Europeana, FMI sunt impotriva cresterilor salariale, sunt impotriva relaxarii fiscale.  Nu suntem impotriva lor si asta este important sa clarificam”, a precizat oficialul CE.

Drumurile proaste nu atrag investitii

Filote a admis ca economia romaneasca a crescut peste asteptari, dar a remarcat faptul ca aceasta crestere a avut ca sursa in principal consumul si exporturile, nu si investitiile. „Romania a avut un deficit bugetar scazut bazat pe investitii scazute, dar tara nu poate creste doar pe baza consumului si a exporturilor. Are nevoie de investitii. Oricine calatoreste prin tara vede cat de arzatoare este nevoia de infrastructura, incepand cu infrastructura de transport, dar vedem aproape in orice domeniu necesitatea infrastructurii”, a atentionat Filote.

author avatar
Arpad Dobre
155 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger