AcasăOldProprietarii de paduri, si furati, si amendati

Proprietarii de paduri, si furati, si amendati

Proprietarii sunt obligati sa anunte defrisarile chiar daca nu le-au facut ei, altfel vor fi amendati

Proprietarii de paduri trebuie sa monitorizeze recoltarea de masa lemnoasa si sa anunte daca au avut loc taieri ilegale, chiar daca nu l-eau efectuat ei. Cei care nu le respecta – persoane fizice sau juridice – risca amenzi usturatoare, de pana la 16.000 de lei.

Proprietarii sunt obligati sa anunte defrisarile chiar daca nu le-au facut ei, altfel vor fi amendati

Prin noul act normativ se introduc in legislatia nationala  prevederi privind controlul comercializarii sortimentelor de lemn si produse din lemn corespunzatoare codurilor care intra in competenta Garzii Nationale de Mediu. Astfel, operatorii, persoane fizice sau juridice, care introduc pentru prima data lemn si produse din lemn pe piata UE trebuie sa utilizeze un sistem de analiza si gestionare a riscurilor recoltarii ilegale a lemnului, sistemul Due Diligence. Acesta include accesul la informatii, evaluarea riscului si atenuarea riscului identificat. Due Diligence are scopul de a asigura accesul la informatii privind:

–         respectarea legislatiei aplicabile,

–         tara de recoltare, specia si cantitatea,

–         regiunea subnationala si concesiunea de recoltare,

–         codul produsului,

–         beneficiarul.

Operatorii – persoane fizice sau juridice – vor fi verificati de Garda Silvica si daca au incalcat  prevederile referitoare la monitorizarea taierilor ilegale, trebuie sa le remedieze in 60 de zile. In caz contrar, ei risca amenzi de pana la 10.000 de lei daca nu au utilizat sistemul Due Diligence bazat pe regulamentele europene, plus inca 6.000 de lei daca au implementat un sistem propriu de monotorizare, dar au facut-o cu incalcarea legislatiei. Asadar, chiar daca s-au trezit cu padurea defrisata de hoti, proprietarii risca amenzi dure, daca nu anunta acest lucru la Ministerul Mediului.

author avatar
Arpad Dobre
153 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger