AcasăOldPrivatizarea CFR Marfa, la un pas de esec

Privatizarea CFR Marfa, la un pas de esec

Finalizarea privatizarii CFR Marfa poate intra in impas oricand, iar Consiliul Concurentei poate bloca acest proces. Chiar si presedintele Traian Basescu se indoieste ca investitorul care a castigat licitatia va aduna la timp banii pentru cumpararea companiei feroviare de stat.

Bogdan Chiritoiu a avertizat ca privatizarea poate fi blocata chiar daca Gruia Stoica (foto jos) achita suma adjudecata pentru CFR Marfa
Gruia Stoica

Grup Feroviar Roman (GFR) a depus recent la Consiliul Concurentei (CC) documentatia pentru aprobarea preluarii CFR Marfa insa, potrivit sefului institutiei, Bogdan Chiritoiu, dosarul este incomplet. Practic, CC verifica daca prin preluarea companiei feroviare de stat se realizeaza cumva o concentrare economica. In acest caz, finalizarea privatizarii poate fi pusa sub semnul indoielii, chiar daca, intre timp, GFR achita suma de 202 milioane de euro prevazuta in contractul de preluare a CFR Marfa.

„Nu” sau „Da, dar cu conditii”

Bogdan Chiritoiu a precizat ca documentatia depusa de GFR marfa este incompleta si doar dupa reglementarea acestei sitatii se poate vorbi de un aviz, oricare ar fi acela. „Noi vom da un raspuns cat mai curand posibil. Termenul in care trebuie sa dam un raspuns este de cinci luni de la primirea documentatiei complete”, a spus Chiritoiu. El a avertizat ca institutia are in vedere orice varianta de raspuns fata de solicitarea GFR. „Cotele de piata sunt mari si ne uitam la asta. Putem spune «da», «nu» sau «da, conditionat». Conditiile pot fi de ordin structural, cum ar fi renuntarea la anumite parti din aceste companii (parti ale CFR Marfa, care ar putea crea  monopol pe piata, dupa preluarea companiei feroviare de stat – n.r.)”, a spus Chiritoiu.

Indoieli privind solvabilitatea

Licitatia privind preluarea CFR Marfa a fost adjudecata de GFR cu suma de 202 milioane de euro. Presedintele Traian Basescu a mentionat ieri ca, in 4 octombrie 2013, GFR trebuie sa aiba un depozit de 20,2 milioane euro ca garantie, iar  in 30 de zile trebuie sa vina cu diferenta de 180 milioane. „Nu vreau sa descurajez investitorul, dar din cate stiu nu-i va avea (banii necesari – n.r.) si atunci se cauta tot soiul de tertipuri, cum a fost si acela cu intarzierea semnarii contractului, ca s-a plimbat hotararea de guvern”, a spus Basescu.

author avatar
Arpad Dobre
246 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger