AcasăOldPrima Masina, batuta de Rabla

Prima Masina, batuta de Rabla

Piata auto second hand e dominata de Volkswagen, BMW, Mercedes si Audi

In primele trei luni ale anului, piata auto din Romania a inregistrat o usoara crestere. Prima Masina a demarat timid, fiind depasita de Programul Rabla. Potentialii cumparatori amana cumpararea unui autovehicul pentru 2016, cand va scadea TVA de la 24% la 19%.

Piata auto second hand e dominata de Volkswagen, BMW, Mercedes si Audi

In primele trei luni din anul 2015 tranzactiile cu masini noi, second hand si reinmatriculate au inregistrat cresteri, insa sub potential.  Potrivit unei analize realizate de Autovit.ro, se estimeaza ca tranzactiile cu autoturisme vor creste in 2015 cu 10-15% fata de anul trecut. „O modificare a timbrului de mediu va ajuta la deblocarea tranzactiilor auto atat pentru masinile la mana a doua, cat si ale celor noi. Persoanele care au posibilitatea sa achizitioneze un autoturism nou, au facut-o si o vor face in continuare. Cele care nu isi permit acest lucru, le vor pastra pe cele deja existente. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca proprietarii trebuie sa suporte valoarea taxei de mediu”, ne-a declarat business managerul Autovit.ro, Mihai Cune. Volkswagen ramane lider detasat in topul marcilor de masini second hand de pe platforma de anunturi auto mentionata, urmat de BMW, Mercedes si Audi. In privinta masinilor noi si a cotelor de piata, situatia este urmatoarea:

1. Dacia – 30,3%,

2. Skoda – 10,4%,

3. Volkswagen – 8,7%,

4. Ford – 8,3%,

5. Renault – 5%.

Estimari

Programul Rabla va avea un rol esential in cresterea pietei masinilor noi, mai ales ca numarul total de tichete a crescut si se acorda si ecobonusuri intre 750 de lei si 2.500 lei pentru masini cu emisii reduse, pentru cele electrice si pentru hibride. Programul Prima Masina are potential, dar ca volum este mult limitat fata de Rabla. Potrivit Autovit, initiatorii programului Prima Masina si-au propus un obiectiv de 20.000 de masini noi vandute, dar e posibil sa nu se vanda nici 2.000 de unitati, deoarece multe modele sunt excluse pentru ca au preturi peste plafonul maxim, de 50.000 lei (11.100 euro) + TVA. Spre final de an, piata auto va intra  in asteptarea scaderii TVA de la 24% la 19% din 1 ianuarie 2016, astfel ca achizitiile de masini se vor amana pentru anul viitor.

 

author avatar
Arpad Dobre
161 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger