AcasăOldPonta „saliveaza” dupa modelul energetic polonez

Ponta „saliveaza” dupa modelul energetic polonez

Victor Ponta

Dupa ce a aprobat la guvern proiectul Rosia Montana, apoi s-a dezis de el, premierul Victor Ponta s-a reorientat, devenind un aprig sustinator al modelului energetic polonez, bazat pe centrale poluante de carbune si pe gaze de sist.

Victor Ponta (foto jos) vrea energie ca-n Polonia, dar centrala de la Belchatov este extrem de poluanta
Victor Ponta

Sa sustii independenta energetica a Romaniei din pozitia de premier este un lucru normal, un act de curaj chiar, in conditiile unei tari care are in „coasta” furnizorul de gaze scumpe Gazprom. Daca nu stii cum  sa realizezi independenta energetica, te uiti la altii, iar premierul Victor Ponta a gasit rapid un model, cel polonez.  „Trebuie sa invatam ceva din experienta Poloniei! Independenta energetica a Romaniei inseamna asumarea unor decizii curajoase – care vor duce la preturi mai mici, orientare clara spre Vest si la afirmarea tarii in zona (inclusiv in relatia cu vecinii)”, a scris Ponta pe Facebook. Atata doar ca Polonia a anuntat ca se va baza, acum si in viitor, pe productia de energie pe baza de carbuni si gaze de sist, ambele foarte poluante.

Modele de poluare

Gazele de sist sunt prezentate ca o alternativa miraculoasa la hidrocarburile clasice, insa pana si autoritatile din SUA au admis recent (apoi nu au mai zis nimic) ca fracturarea hidraulica poate polua grav mediul. Cat priveste carbunii, centrala poloneza de la Belchatow este instalatia care emite cea mai mare cantitate de CO2 din Europa. Domnule prim-ministru, alte modele mai putin poluante nu ati gasit prin vecini?

author avatar
Arpad Dobre
464 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger