AcasăOldPiperea a invins BCR, banca vrea intelegeri amiabile

Piperea a invins BCR, banca vrea intelegeri amiabile

Gheorghe Piperea avertizeaza ca decizia ICCJ va genera efecte pe intreaga piata bancara

Avocatul Gheorghe Piperea a anuntat ca a reusit sa invinga BCR , intr-un proces colectiv privind clauzele abuzive din contractele de credit. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca dobanda de referinta variabila (DRV) a BCR este abuziva, deoarece banca o poate modifica unilateral.

Gheorghe Piperea avertizeaza ca decizia ICCJ va genera efecte pe intreaga piata bancara

Peste 200 de debitori au dat in judecata BCR, intr-un proces colectiv, reclamantii fiind nemultumiti de modul de aplicare a dobanzii. Ei sustin ca banca le-a majorat dobanda la creditele ipotecare in euro, desi indicele de referinta, Euribor, a scazut de la 5% inainte de criza la aproape 0% dupa 2008.

Deciziile instantei supreme

Magistratii ICCJ au constatat caracterul abuziv al clauzei privind dobanda de referinta variabila, porecum si nulitatea absoluta partiala a clauzei privind dobanda, in partea privind dobanda de referinta variabila, precum si orice alta clauza care permite BCR  modificarea unilaterala a cuantumului dobanzii. Conform deciziei magistratilor, ICCJ a obligat BCR sa modifice contractele incheiate cu reclamantii, ca urmare a constatarii nulitatii absolute partiale a clauzei privind dobanda, si sa emita noi grafice de rambursare in urma acestei modificari. De asemenea, ICCJ a constatat caracterul abuziv si nulitatea absoluta a clauzei 8.4 din „Conditiile generale de creditare” din contractele-tip, precum si a oricarei clauze care permite BCR declararea scadentei anticipate a creditului, daca valoarea garantiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului ramas de plata. In consecinta, instanta a decis eliminarea acestei clauze. De asemenea, ICCJ a mentinut  decizia Curtii de Apel, care constatase ca fiind abuziv si comisionul de administrare a creditelor, deoarece era perceput la valoarea initiala a imprumutului, nu la sold. „Am infrant BCR in primul dosar colectiv privitor la clauzele abuzive. Irevocabil. Azi (20 octombrie 2015 – n.r.) se fac fix cinci ani fara cinci zile de la demararea acestui dosar.Toata apa din Amazon nu va fi suficienta pentru a stinge vapaia care urmeaza”, a avertizat avocatul Gheorghe Piperea dupa aflarea sentintei. Desi decizia ICCJ este irevocabila, reprezentantii BCR s-au aratat rezervati fata de amploarea succesului clientilor.

BCR urmareste inchiderea litigiilor

BCR a anuntat ca are o strategie clara de inchidere amiabila a tuturor litigiilor. „Nicio hotarare a instantei nu poate lasa un contract de credit fara dobanda, ca atare ne asteptam ca detalierea hotararii sa nu faca altceva decat sa consfinteasca decizia bancii din 2010 privind eliminarea modificarilor unilaterale ale nivelului dobanzii si modul de calcul al acesteia, ancorat in indicele Euribor sau Robor si respectand costurile de finantare ale bancii”, ne-au comunicat reprezentantii BCR.

O pozitie in directia opiniei bancii vine din partea altui avocat de renume.„Clientii BCR ar putea avea o surpriza, iar anunturile facute de avocatul Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook ar putea fi inselatoare”, a avertizat avocatul Ana Diculescu Sova,, partener al casei de avocatura NNDKP.

 

author avatar
Arpad Dobre
574 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger