Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Business » Pietarii, obligati sa detina atestat de producator

Pietarii, obligati sa detina atestat de producator

Autor:

Vanzatorii de legume si fructe din piete vor fi obligati, din 1 mai, sa detina atestat de producator, in locul certificatului de producator, iar marfa trebuie sa o consemneze intr-un carnet special si sa ofere chitante cumparatorilor.

 

piata legume taraga Pietarii, obligati sa detina atestat de producator

Producatorii agricoli pot vinde produse doar din gospodaria lor

Legea 145/2014 are in vedere monitorizarea si a ultimei legaturi de marar vandute de producatorii agricoli in piete, iar una dintre prevederi intra in vigoare de la 1 mai. Sigur, nu vorbim aici de obligatia achizitionarii unei case de marcat, desi poate ar fi mult mai simplu asa, dar pentru ca pietarii sa nu se planga ca nu au bani, legiuitorii au gasit o „solutie” de verificare a marfii si a vanzarilor zilnice. Legea prevede ca, din luna mai, producatorii trebuie sa detina un atestat de producator (in locul actualului certificat de producator) si sa solicite de la primaria pe raza careia domiciliaza ori isi produc marfa si un carnet de producator, in care sa inscrie zilnic cantitatea de produse cu care au venit la piata. De asemenea, din carnetul respectiv ei trebuie sa taie chitante pentru clientii care le cumpara fructe, legume sau zarzavaturi, fie ca este vorba de doua mere, 100 kg de cartofi sau o legatura de verdeata.

Amenzi  usturatoare

Legea 145/2014  prevede ca atestatele si carnetele se obtin de la primaria pe raza careia domiciliaza si produce agricultorul respectiv, dupa ce face dovada suprafetelor de teren si a efectivelor de animale, precum si a productiei existente, toate acestea fiind verificate scriptic si faptic de angajatii consiliului local. Conform actului normativ, vanzarea oricaror produse agricole sau de provenienta animala se poate face doar in baza atestatului si a carnetului de producator, iar marfa trebuie sa provina exlusiv din gospodaria producatorului, altfel acesta risca amenzi de pana la 22.500 de lei. Cumparatorii trebuie sa pastreze chitanta taiata de tarani, altfel pot fi amendati si ei de Fisc cu 1.000 de lei.

 

 
loading...
NU RATA SA CITESTI!


Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 10-12-2016
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!