AcasăOldPiata imobiliara isi revine in Banat si Dobrogea

Piata imobiliara isi revine in Banat si Dobrogea

Piata imobiliara a resimtit din plin criza financiara, scazand puternic in ultimii cinci ani, in unele zone cu peste 60%. Cu toate acestea exista si regiuni in care preturile apartamentelor au  inceput sa creasca, in special in Timisoara si Constanta, dar si in Cluj-Napoca.

Apartamentele din Bucuresti s-au ieftinit cu 7,4%, cele din Brasov (foto jos), cu peste 5% in primele opt luni ale anului

Anunturile imobiliare postate dupa 2008 au indicat scaderi puternice la preturile apartamentelor, Bucurestiul numarandu-se printre orasele cu reducerii semnificative ale valorii imobiliarelor. Potrivit datelor detinute de site-urile si publicatiile de specialitate, daca in anul 2011, preturile locuintelor au scazut cu 4% fata de anul precedent, in 2012 minusul a fost de 1,3%, insa in acest an, pe primele opt luni s-a consemnat o reducere puternica a valorii apartamentelor, de aproximativ 7% fata de preturile de oferta practicate anul trecut.

Ieftinire in Bucuresti si Brasov

In perioada ianuarie-august 2013, preturile cerute de proprietarii bucuresteni s-au redus cu aproape 7,4% fata de 2012, scaderi inregistrandu-se inclusiv de la o luna la alta. Astfel, in august, pretul mediu a scazut de la 1.138 de euro la 1.054 de euro pe metru patrat util, cu 1,5% mai putin ca in iulie. Aceasta este o valoare medie, intrucat, daca la apartamentele noi, pretul mediu cerut a fost de 1.173 de euro/metru patrat util (cu 1,8% in minus fata de iulie 2013), la apartamentele vechi, reducerea a fost mai putin accentuata, ajungand la 1.000 de euro/metru patrat util (0,6% scadere fata de luna precedenta). Tendinta de ieftinire se mentine si in Brasov, unde pretul mediu cerut de proprietari este de 814 euro/metru patrat util, in scadere cu peste 5% fata de ianuarie 2013, cand preturile de oferta se situau la aproape 860 de euro/metru patrat util.

Scumpiri in Timisoara si Constanta

Dupa primele opt luni, in Timisoara s-au inregistrat  majorari de preturi la apartamente, de la 785 de euro la 802 euro pe metru patrat util, in crestere cu 2,16% fata de ianuarie 2013. La randul lor, si locuintele din Constanta sunt oferite mai scump decat la inceputul anului, e drept cu doar 1,5% in plus fata de inceputul acestui an, de la 856 de euro la 869 de euro pe metru patrat util. Si la Cluj Napoca se poate vorbi de o majorare de preturi, insa aceasta este sub un procent, de la 896 de euro, la 904 euro pe metru patrat util.

author avatar
Arpad Dobre
292 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger