AcasăOldPetrolul neconventional ameninta profiturile OPEC

Petrolul neconventional ameninta profiturile OPEC

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a prezentat un raport care ii va ingrijora pe marii producatori de titei. Acestia isi vor vedea profiturile mult diminuate, din cauza asa-numitului petrol neconventional.

Maria der Hoeven sustine ca titeiul va fi detronat de petrolul din nisipuri bituminoase

Analistul economic Joe Wiesenthal citeaza Raportul privind evolutia pietei petroliere pe termen mediu, lansat recent de AIE, in care se vorbeste in termeni aproape dramatici despre viitorul industriei petroliere, in general, si a celei care exploateaza petrolul neconventional, in special. Concret, aceasta din urma industrie produce  in prezent pe stoc, informatie subliniata de sefa AIE, Maria der Hoeven, tocmai pentru a da de gandit  marilor producatori de titei conventional, reuniti in OPEC. Petrolul neconventional se produce din sisturi si nisipuri bituminoase, care se gasesc din abundenta in SUA si Canada.

Diferente in dauna titeiului

Statele OPEC vor majora productia de 35 de milioane de barili pe zi (mbz) la 37 de milioane mbz pana in 2018, pentru a acoperi consumul. Spre comparatie, petrolul neconventional va atinge o productie de 103 milioane mbz, in vreme ce consumul se va situa sub 98 mbz. Aceasta situatie va duce la scaderea pretului titeiului conventional, scazand profiturile OPEC.

author avatar
Arpad Dobre
1.041 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger