AcasăOldPatronii romani se tem de economia subterana

Patronii romani se tem de economia subterana

Companiile care-si platesc in mod corect taxele, inclusiv pe cele ale angajatilor, acuza concurenta neloiala a firmelor evazioniste

Peste 98% dintre antreprenorii romani  sunt ingrijorati de economia subterana, nedeclararea veniturilor si returnarea frauduloasa a TVA. Oamenii de afaceri cer guvernantilor ca prioritatile bugetare din anii urmatori sa vizeze infrastructura, cercetarea, inovatia si educatia.

Companiile care-si platesc in mod corect taxele, inclusiv pe cele ale angajatilor, acuza concurenta neloiala a firmelor evazioniste

Liderii in afaceri din Europa Centrala si de Est (ECE) sunt de parere ca situatia economica se va imbunatati – mai mult sau mai putin – in 2016, iar o treime dintre patroni estimeaza mentinerea business-ului la acelasi nivel. Sondajul realizat de KPMG „Pulse of Economy 2015” releva o stabilitate a raporturilor de munca si usoare cresteri salariale in regiune.

 

Taxare si prioritati bugetare

In medie, 51% dintre respondentii din regiune cred ca situatia economica se va imbunatati, in timp ce 34% nu anticipeaza modificari speciale si doar 15% se asteapta la vremuri mai grele. Potrivit analistilor KPMG, politicile fiscale ocupa un loc prioritar pe agenda factorilor decizionali si se asteapta ca guvernele sa simplifice sistemul de plata a impozitelor si procedurile administrative, spun 79% dintre antreprenorii si managerii care au participat la sondaj.  In plus, s-a exprimat foarte clar preferinta pentru sistemul cotei unice de impozitare a venitului personal fata de sistemul progresiv de impozitare  a veniturilor. In opinia liderilor de afaceri din ECE, printre prioritatile bugetare pentru urmatorii trei ani ar trebui sa se regaseasca:

1) educatia, cercetarea si inovarea (39%);

2) infrastructura (23%);

3) sanatatea si cresterea demografica (10%).

Majoritatea respondentilor din Romania (55%) considera ca dezvoltarea infrastructurii ar trebui sa aiba intaietate.

Lefuri in crestere

Majoritatea firmelor din tarile ECE nu au in vedere mari schimbari in numarul angajatilor si doar 36% dintre companii si-au planificat  angajari, iar 12% intentioneaza sa faca disponibilizari de personal.

Pentru angajati, perspectivele salariale par destul de promitatoare pentru anul 2016, in conditiile in care 58% dintre patronii participanti la sondaj intentioneaza sa creasca remuneratia personalului.

Evaziune si fraude

Aproape trei sferturi dintre participantii la sondaj sustint ca economia subterana  constituie o problema in tara lor (fata de 75% in 2014), in timp ce in 98% dintre respondentii din Romania au considerat aceasta o mare problema. Evitarea impozitarii prin neindicarea veniturilor reale este principala sursa de ingrijorare pentru 39% dintre respondenti, urmata de salariile nedeclarate (23%) si frauda de TVA (21%).

author avatar
Arpad Dobre
173 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger