AcasăOldParlamentul European cere amenzi dure pentru Google si Facebook

Parlamentul European cere amenzi dure pentru Google si Facebook

Parlamentul European va vota amendarea Google si Facebook in urmatoare sesiune parlamentara

Dupa ce au aflat de softul care livra agentiilor secrete din SUA datele personale ale europenilor, fara acordul lor, parlamentarii de la Bruxelles au initiat un act normativ ce prevede sanctiuni drastice pentru firmele care ofera pe sest astfel de date. In consecinta, Google si Facebook ar putea fi amendate cu cateva miliarde de euro.

Parlamentul European va vota amendarea Google si Facebook in urmatoare sesiune parlamentara

Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European (PE)  a adoptat recent  o lege care urmeaza sa fie propusa spre adoptare plenului si vizeaza controlul transferului de date personale ale cetatenilor UE. Initiativa a apartinut comisarului european pentru justitie, Viviane Reding, care s-a declarat extrem de satisfacuta de decizia comisiei parlamentare. „De acum, protectia datelor este o afacere europeana”, a spus Viviane Reding.

Furt de date in interesul SUA

Initiativa legislativa obliga marile companii cu cifre de afaceri de zeci  de miliarde de euro, realizate din activitati prin internet, ca in cazul in care vor sa transmita catre terti date personale ale utilizatorilor, sa ceara in prealabil consimtamantuil acestora. Reprezentantii PE avertizeaza ca, in caz contrar, amenzile vor fi uriase, de ordinul miliardelor de euro. Dar de unde atata suparare? Simplu, autoritatilede la Bruxelles au aflat, in sfarsit, de PRISM, programul informatic derulat de Agentia Nationala de Securitate (NSA) care scana comunicatiile electronice online de pe site-urile Facebook, Google si Skype. Enervati la culme, europarlamentarii au decis sa puna piciorul in prag, iar Viviane Reding a propus amenzi de pana la 2% din cifra de afaceri a companiilor care livreaza date personale pe sest. Parlamentarii UE au plusat, cerand 5%, astfel ca Google risca amenzi de 2,5 miliarde de euro, iar Facebook – 750 de milioane de euro.

author avatar
Arpad Dobre
142 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger