AcasăOldNoul model suedez, o solutie pentru Romania

Noul model suedez, o solutie pentru Romania

Mugur Isarescu a remarcat ca, in urma masurilor dure din anii 90,prezentate ieri de Klas Eklund, Suedia a inregistrat un PIB de trei ori mai m are ca al Romaniei

La inceputul anilor ’90, in Romania se dorea aplicarea modelului suedez, care „crapase”, de fapt, la sfarsitul anilor ’70. In prezent, nu avem un model economic autohton, dar suedezii si-au revenit si au un nou parcurs economic, bazat pe inovatie, dinamism si antreprenoriat (deci munca multa cu rezultate in timp…).

Mugur Isarescu a remarcat ca, in urma masurilor dure din anii 90,prezentate ieri de Klas Eklund, Suedia a inregistrat un PIB de trei ori mai m are ca al Romaniei
Klas Eklund

Conferinta „Depasirea problemelor economice, experientele Suediei si Turciei: o sursa de inspiratie pentru Romania”, organizata ieri la sediul Bancii Nationale a Romaniei, a reprezentat un prilej  de reflectie, inclusiv pentru guvernatorul Mugur Isarescu. Printre vorbitori s-a remarcat economistul sef al bancii suedeze SEB Bank, Klas Eklund. Expunerea sa l-a acaparat, se pare, si pe guvernatorul BNR, care s-a multumit sa faca un scurt istoric al relatiilor Romaniei cu Suedia si sa remarce ca PIB-ul  suedezilor a ajuns in 2012 la 525 de miliarde de dolari (388 de miliarde de euro), in vreme ce Romania a contabilizat  170 de miliarde de dolari (125,8 miliarde de euro).

Probleme si rezolvari scandinave

Modelul suedez  s-a incheiat in anii ’70 printr-un fiasco, generand devalorizare monedei si inflatie. In abii ’90 au urmat recesiunea, criza monetara si bancara , haos in bugetul public. Potrivit lui Klas Eklund, era necesara o intewrventie rapida, asa ca s-au aplicat masuri dure: reforma taxelor, austeritate fiscala, reforma bugetului de stat si a pensiilor, negocierea salariilor la nivel national, abia apoi a urmat aderarea la UE, in 1995. Rezultatul? Consolidarea sistemului bancar, buget excedentar, balanta pozitiva a contului curent, scaderea dobanzilor, a inflatiei, a datoriei publice si a somajului. Poate fi un model pentru Romania? Da, in conditiile in care inca produce efecte benefice in Suedia, prin implicarea activa a bancii centrale de la Stockholm.

author avatar
Arpad Dobre
520 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger