AcasăOldNicolae Cinteza: Intra bancile in faliment!

Nicolae Cinteza: Intra bancile in faliment!

Florin Georgescu si Nicolae Cinteza au opinii diferite in privinta refinantarii creditelor

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, si-a manifestat deschis sustinerea pentru refinantarea creditelor luate de cetateni, in special in cazul bunilor platnici, prin intermediul CEC Bank. Colegul sau de banca (nationala), Nicolae Cinteza, avertizeaza  ca refinantarea in lei a creditelor in valuta va duce la falimentarea in lant a bancilor.

Florin Georgescu si Nicolae Cinteza au opinii diferite in privinta refinantarii creditelor
Nicolae Cinteza

Georgescu sustine ca refinantarea creditelor bunilor platnici va duce la imbunatatirea nivelului de trai al acestora, ei beneficiind – prin reesalonare si reducerea valorii ratelor – de un venit disponibil suplimentar, care se va duce in economie, generand cresterea PIB. „In acest sens, ar fi eficient un mecanism optional prin care, fara a afecta deficitul fiscal, CEC sa contracteze, cu garantia statului (gen programul «Prima casa») o linie de finantare de la BIRD, BERD si/sau BEI, care sa ii permita reesalonarea, prin intelegere amiabila cu debitorii, a creditelor persoanelor fizice cu venituri de pana la, spre exemplu, 5.000 de euro net”, a precizat Georgescu.  El a recomandat ca in acest caz, criteriul utilizat sa fie cel al nivelului maxim de indatorare suportabil de catre debitor (intre 35-40%). Astfel, CEC ar fi in masura sa refinanteze un numar important de credite, contractate atat la aceasta banca cat si la oricare alta, pentru debitorii bun-platnici.

Criza bancara nationala

Colegul sau de banca (nationala), Nicolae Cinteza, care este director al Directiei de Supraveghere a BNR, are o opinie diferita. Referindu-se strict la recenta propunere legislativa de restituire in lei a creditelor luate in valuta (practic, tot o refinantare), la cursul de la semnarea contractului, Cinteza a avertizat ca masura ar genera criza de sistem. „Vor fi banci care vor da, a doua zi, faliment”, a atras atentia oficialul BNR.

author avatar
Arpad Dobre
784 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger