AcasăOldMinistrul Finantelor o da la intors: Salariul minim va creste. Sau nu!

Ministrul Finantelor o da la intors: Salariul minim va creste. Sau nu!

Anca Dragu crede ca majorarea salariului minim va genera mai multa munca la negru

Dupa ce anuntat ca salariul minim pe economie nu va creste in 2016, deoarece rebuie facut un studiu de impact, ministrul Finantelor, Anca Dragu, o da la intors. Cica, nu se stie daca va fi sau nu va fi o crestere a lefii minime, insa o majorare a acesteia poate afecta negativ sectorul privat, dar nu va influenta sectorul bugetar. Doamna ministru, legea salarizarii se bazeaza pe salariul minim, iar orice majorare a acestuia va afecta, si inca profund, intreaga grila de salarizare in administratie si institutii publice.

Anca Dragu crede ca majorarea salariului minim va genera mai multa munca la negru

Ministrul Anca Dragu a considerat oportun sa clarifice o declaratie a sa, in care anunta ca nu poate fi vorba de o majorare  a salariului minim si ca romanii nu sunt obisnuiti sa lucreze ceva, fie si pe doi lei, cum fac brazilienii, de pilda. Sefa de la Finante a transmis ca, de fapt, nu asta a vrut sa zica si ca romanii sunt inalt calificati si pot lucra in industrii mai bine platite. „Nu spunem, in acest moment, ca va fi o crestere sau ca nu va fi o crestere, ci spunem ca am inceput o analiza sa vedem eventualele etape in care ar putea creste salariul minim in 2016 si ce impact ar avea asupra sectorului privat, pentru ca poate fi un efect de reducere a competitivitatii firmelor romanesti, astfel incat acestea sa fie nevoite sa renunte la o parte din salariati sau sa-si reduca productia sau exporturile. Ar putea indeparta investitorii in anumite sectoare de activitate, de asemenea ar putea avea un efect ascuns de migrare a fortei de munca din zona alba in zona gri sau neagra. Cresterea salariului minim ii poate afecta si pe noii intrati pe piata de munca, pe tineri, sau pe angajatii cu calificare redusa”, a declarat Anca Dragu. Doamna ministru, dar in ce fel ii poate afecta pe tinerii intrati deja pe piata muncii majorarea salariului minim? Poate prin cresterea puterii lor de cumparare? Imbunatatirea firava a nivelului de trai? Anca Dragu nu a precizat in ce mod ii va afecta pe tinerii angajati majorarea, insa sustine ca este necesar un studiu de impact.

Efecte in cascada

Pe de alta parte, Anca Dragu considera ca, in acest moment, in urma deciziilor legislative, in sectorul public salariile au fost majorate cu 10 pana la 25%. „O crestere a salariului minim pe economie ar avea in acest sector un impact extrem de redus”, a spus ea. Doamna ministru, dar daca decideti, totusi, majorarea salariului minim, cum credeti ca acest lucru nu va avea impact asupra celorlalte lefuri la stat, in conditiile in care aceste venituri sunt corelate direct cu leafa minima? Daca o femeie de serviciu va castiga in loc de 1.050 de lei brut 1.200 de lei brut, cat un referent cu liceu, iar acesta va obtine 1.400 de lei, cat un absolvent de facultate fata master etc., nu credeti ca majorarea salariului minim va genera efecte in cascada? Se pare ca nu.

author avatar
Arpad Dobre
529 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger