AcasăOldMinistrul Finantelor, la raport in SUA din cauza Codului Fiscal

Ministrul Finantelor, la raport in SUA din cauza Codului Fiscal

Ministrul Eugen Teodorovici a trebuit sa explice la Washington de unde va scoate bani statul dupa taierea TVA

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, s-a aflat in intr-o vizita oficiala la Washington, unde a trebuit sa explice reprezentantilor FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale cum se va pune in aplicare proiectul Codului Fiscal si de unde vor scoate autoritatile bani dupa taierea TVA la alimente. Cu siguranta, un punct de interes in reprezinta si proiectul Codului de procedura fiscala, ale carui prevederi incalca  si secretul bancar, si pe cel profesional.

Ministrul Eugen Teodorovici a trebuit sa explice la Washington de unde va scoate bani statul dupa taierea TVA

Delegatia Romaniei, prezenta in perioada 16-19 aprilie la Washington, a avut intalniri cu reprezentantii FMI, ai Bancii Mondiale si cu cei ai agentiilor de rating, in cadrul Reuniunii de Primavara a Bancii Mondiale si FMI. Din delegatie au facut parte atat reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, cat si reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei.

Explicatii

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a avut o serie de intalniri cu seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, cu directorul Departamentului European al FMI, Poul Thomsen, cu seful misiunii Comisiei Europene pentru Romania, István Szekely, si cu alti oficiali ai organizatiilor financiare internationale, inclusiv cu reprezentanti ai Bancii Mondiale. Discutiile s-au purtat, in principal, pe marginea masurilor prevazute in proiectul de lege privind Codul Fiscal si a executiei bugetare. Nu se cunosc detalii, dar Teodorovici a trebuit, cu siguranta, sa explice de unde va scoate statul bani dupa taierea TVA la alimente din aceasta vara, precum si dupa reducerea TVA generala de la 24% la 20% din 2016. Pe langa aceste aspecte, ar fi curios de aflat cum a argumentat oficialul roman decizia Guvernului Ponta de a incalca secretul bancar si pe cel profesional din cadrul relatiei avocat-client, notar-client, broker-client etc.

Prevederi aberante

Reamintim ca, in forma actuala, Codul de procedura fiscala  prevede ca bancherii, avocatii, notarii, agentii imobiliari etc. vor deveni turnatori. Ei vor avea obligatia de a raporta, zilnic, direct la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), numele persoanelor fizice si ale firmelor care fac operatiuni in lei sau valuta in echivalent de peste 5.000 de euro.

author avatar
Arpad Dobre
206 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger