AcasăOldMinisterul Finantelor mareste pragul de venit pentru „electorata”

Ministerul Finantelor mareste pragul de venit pentru „electorata”

Ordonanta 46/2014, referitoare la reducerea temporara a ratelor la credite  (celebra „electorata”) nu are norme de aplicare, dar Ministerul Finantelor a decis sa o modifice. Ministrul Darius Valcov a anuntat ca se va majora pragul de venit la 3.000 de lei, pentru ca de actul normativ sa beneficieze mai multi cetateni care vor sa-si restructureze creditele.

Darius Valcov zice ca peste un milion de debitori isi pot restructura creditele

In varianta initiala, de ordonanta 46/2014 puteau beneficia (din 2016) doar persoanele cu venituri brute de cel mult 2.200 de lei/luna. Restructurarea imprumutului se aplica doar la credite cu transe platite la timp sau cu intarzieri de cel mult 90 zile. Rata se putea diminua cu maximum 35%, dar nu cu mai mult de 900 lei sau echivalentul in valuta. Se putea acorda si o deducere din impozitul pe salariu datorat de debitori catre stat, timp de maximum doi ani, din ianuarie 2016, scutirea  fiind de maximum 900 de lei/luna.  Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a anuntat, ieri, ca prevederile ordonantei se modifica substantial.

Modificari

Modificarile au in vedere cresterea venitului brut cu care debitorii se incadreaza in prevederile ordonantei, de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, iar rata ar putea scadea pana la 50%, timp de doi ani. Totodata, va creste deducerea speciala de la 900 la 1.500 lei lunar. Acordarea deducerii speciale (a creditului fiscal) se va aplica din luna imediat urmatoare rescadentarii creditului, comparativ cu o decalare de doi ani in varianta anterioara. Modificarile ar urma sa intre in vigoare din martie, daca, binenteles, vor exista si norme de aplicare.

author avatar
Arpad Dobre
156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger