AcasăOldMicrointreprinderile fara angajati vor fi suprataxate

Microintreprinderile fara angajati vor fi suprataxate

Eugen Teodorovici da scutiri de taxe cu o mana si ia impozite cu doua maini

Guvernul are in vedere aplicarea unor masuri fiscale – chipurile – pentru relansarea activitatii economice, dar in dauna microintreprinderilor fara angajati, care vor plati un impozit triplu fata de cele cu minimum doi salariati.

Eugen Teodorovici da scutiri de taxe cu o mana si ia impozite cu doua maini

Potrivit deciziei guvernantilor, din ianuarie 2016 se are in vedere reducerea cotei de impozitare de la 16% la 5%, aplicabila dividendelor distribuite persoanelor fizice si juridice romane. Aceeasi cota se va aplica si dividendelor obtinute, din Romania, de persoane nerezidente. De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2016 se va implementa cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea apei potabile si a apei pentru irigatii in agricultura. Totodata, se va majora plafonul de venit care defineste categoria de microintreprindere, de la 65.000 euro pe an la 100.000 euro pe an. Tot la microintreprinderi se mai are in vedere si introducerea unui sistem de cote de impozitare diferentiate in functie de numarul de salariati, intre 1% si 3%, in vederea stimularii crearii de noi locuri de munca si pentru asezarea echitabila a sarcinii fiscale intre microintreprinderile cu si fara salariati, dupa cum urmeaza:

a)1% pentru microintreprinderile care au minimum doi salariati;

b)2% pentru cele care au un salariat;

c)3 % pentru cele care nu au salariati.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a precizat ca in cazul salariatilor microintreprinderilor se vor avea in vedere angajatii cu norma intreaga, nu cu program partial de munca, altfel se va aplica acea cota de 3% pe venit.

author avatar
Arpad Dobre
565 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger