AcasăOldMediul de afaceri este instabil, IMM-urile sunt in scadere

Mediul de afaceri este instabil, IMM-urile sunt in scadere

Peste 40% din IMM-urile romanesti sunt axate pe comert

Romania ocupa ultimul loc in Europa dupa numarul de IMM-uri active, starea lor fiind considerata drept critica de Comisia Europeana, care avertizeaza ca si mediul de afaceri de la noi este instabil.

Peste 40% din IMM-urile romanesti sunt axate pe comert

Insolventele la tot pasul macina economia din Romania, iar perspectivele nu sunt prea  optimiste. Un studiu realizat de Fundatia Post-Privatizare, pe baza unei analize efectuate de Comisia Europeana, arata ca la noi este cea mai mica densitate de IMM-uri raportata la populatie. Potrivit studiului, in Romania sunt 426.295 de IMM-uri active in economia nefinanciara, acestea avand 2,71 de milioane de angajati.

 

Stare critica

Practic, la noi sunt 21,3 de firme mici si mijlocii/1.000 de locuitori, media in UE fiind de 42,7 de firme/1.000 de locuitori. Conform studiului, starea critica a IMM-urilor din Romania a fost adancita de acumularea a noi decalaje de dezvoltare in urma crizei globale. In 2013 erau cu 15,5% mai putine firme fata de 2008, numarul de angajati era cu 6,6% mai redus comparativ cu 2008, iar valoarea adaugata realizata de aceste intreprinderi era cu 16,6% sub nivelul anului respectiv. In acest timp, in majoritatea statelor membre UE s-au recuperat pierderile, iar valorile medii pentru numarul de IMM-uri si valoarea adaugata se pozitionau peste nivelul din 2008. Autorii studiului avertizeaza ca mediul de afaceri continua sa fie instabil in Romania, prin numarul tot mai scazut de noi firme infiintate, concomitent cu iesirea altor agenti economici din piata. Inmatricularile de startup-uri au scazut cu 19,6% in primele zece luni din 2014 fata de anul precedent.

Peste 40% din IMM-urile romanesti sunt axate pe comert
author avatar
Arpad Dobre
137 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger