AcasăOldMarii comercianti vor o noua lege pentru reciclarea ambalajelor

Marii comercianti vor o noua lege pentru reciclarea ambalajelor

Delia Nica cere modificarea legislatiei actuale care poate bloca activitatea hipermarketurilor

„Razboiul deseurilor”, declansat de intrarea in vigoare a Directivei UE privind reciclarea ambalajelor, a creat premisele unui blocaj la nivelul intregii economii, firmele implicate fiind obligate sa achite cate doi lei pentru fiecare kilogram de ambalaj in care isi vand marfa. Companiile cer o noua lege privind reciclarea acestor deseuri.

Delia Nica cere modificarea legislatiei actuale care poate bloca activitatea hipermarketurilor

Legislatia in vigoare prevede un mecanism de transfer al responsabilitatii privind reciclarea ambalajelor de la producatori catre operatori avizati de Ministerul Mediului. Daca reciclarea nu are loc, producatorii sunt singurii care trebuie sa plateasca  o contributie de doi lei pentru fiecare kilogram de deseu sau de ambalaj nereciclat conform legii. Producatorii sunt nevoiti sa suporte costuri foarte mari, desi au incheiat cu buna-credinta contractele pentru transferul responsabilitatii conform prevederilor legale in vigoare.

Costuri de 700.000 euro pe zi

In contextul economic de astazi, aproximativ 5.000 de companii din domenii precum industria alimentara si serviciile conexe, agricultura, bunuri de larg consum, comert, constructii, farmaceutice, energie etc. se afla in situatia de a plati o contributie impovaratoare si imprevizibila care va duce la cresterea inflatiei. Costurile pe care le poate genera blocarea sistemului se ridica la peste 700.000 euro pe zi pentru industrie. De exemplu, conducerea patronatului Romconserv sustine ca taxa de doi lei/kg pentru ambalajele nereciclate loveste cel mai dur in fabricile de conserve. „Sunt fabrici de conserve care pun pe piata 600 — 700 tone de sticle pe luna. Inmultiti cu doi lei si vedeti daca rezultatul este echivalentul profitului anual pe care il poate realiza o fabrica. Noi cumparam borcanul cu 0,48 de lei, iar cu plata de doi lei pe kilogramul de ambalaj ajungem la 1,1 — 1,2 lei borcanul, ceea ce inseamna peste 60% din structura de cost”, a precizat  presedintele patronatului Romconserv, Aurel Tanase.

Modificarea legislatiei

Intre timp, vazand ca problema  generata de nereciclarea ambalajelor poate bloca economia, autoritatile s-au asezat la masa negocierilor cu reprezentantii patronatelor implicate. Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) saluta initiativa Guvernului Romaniei de a infiinta un grup de lucru care are ca obiectiv elaborarea unui proiect legislativ privind sistemul de gestionare a deseurilor de ambalaje, aplicabil anului 2016 „Credem ca este necesara o revedere a inadvertentelor create de prevederile Legii 249/2015, care au condus la actuala situatie de criza din sistem, precum si identificarea si implementarea unui mecanism realist si functional de reciclare selectiva in Romania”, a declarat Delia Nica, director executiv AMRCR.

author avatar
Arpad Dobre
484 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger