AcasăOldLiviu Voinea: Nu este recesiune, putem reduce CAS

Liviu Voinea: Nu este recesiune, putem reduce CAS

Ministrul Liviu Voinea sustine ca datele statistice viitoare vor demonstra ca nu suntem in recesine

Statistica oficiala nationala, precum si cea din UE au publicat date conform carora economia romaneasca a scazut timp de doua trimestre consecutiv, verdictul fiind de reintrare in recesiune. Cu toate acestea, guvernantii refuza sa accepte acest lucru si forteaza reducerea CAS.

Ministrul Liviu Voinea sustine ca datele statistice viitoare vor demonstra ca nu suntem in recesine

Institutul National de Statistica a publicat recent datele privind evolutia economiei in primul semestru, respectiv in al doilea trimestru al acestui an. Datele sunt negative si merg mana in mana cu situatia investitiilor straine, acestea scazand cu peste zece procente in primul semestru al anului fata de perioada corespunzatoare din 2013, si cu peste 73% in iunie, fata de nivelul din luna similara a anului trecut. INS a anuntat ca in trimestrul al doilea s-a consemnat o scadere economica de 1% fata de primul trimestru, iar Eurostat (oficiul european de statistica) a confirmat ca aceasta este cea mai abrupta scadere in randul statelor membre UE. Ei si ce mare lucru, par a spune guvernantii, premierul Victor Ponta vazand „o crestere solida”, iar Liviu Voinea, doar o „reducere de viteza a cresterii economice”. Cu toate acestea, verdictul Eurostat, precum si al analistilor economici din Romania este de reintrare in recesiune tehnica. La prima vedere, pare chiar o chestiune tehnica, iar scaderea cu un procent nici nu s-ar arata atat de ingrijoratoare. Totusi, acesta este un semnal foarte prost  dat de Romania in UE si in lume, deoarece investitorii straini sunt foarte sensibili la astfel de vesti si fie se retrag de la noi, fie renunta (asa cum au facut-o deja multi) sa mai vina in tara noastra. Imperturbabili, guvernantii neaga evidenta.

„Nu avem o imagine clara”

Ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, are argumentele sale care, matematic, ii sustin pozitia. „Este prea devreme sa spunem ca avem recesiune, intrucat datele la trimestrul I sunt mult prea volatile si diferenta este foarte mica intre plus si minus 0,2%. Nu avem o imagine clara”, a spus Voinea. El recunoaste ca rezultatele sunt mult mai slabe daca se compara ce cifrele din trimestrele III si IV din  2013, cand s-a inregistrat o crestere economica de peste 5%. Domnule ministru, or fi argumentele dumneavoastra plauzibile, dar sa nu uitam ca fiecare criza are un „moment 0”, iar daca atatea institutii si analisti spun ca am reintrat in recesiune tehnica , nu negarea acesteia e solutia, ci luarea – si inca urgent – de masuri economice. Reducerea CAS, despre care spuneti ca „avem spatiu fiscal” de aplicare, va adanci si mai mult deficitul bugetar, iar perspectiva negativa a economiei va face ca Romania sa se imprumute la costuri tot mai mari, pentru a achita cheltuelile ministerelor si institutiilor publice, salariile bugetarilor, pensiile si indemnizatiile.

 

author avatar
Arpad Dobre
173 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger