Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Business » Limitarea platilor cash favorizeaza bancile

Limitarea platilor cash favorizeaza bancile

Autor:

Limitarea platilor si tranzactiilor cu bani gheata se vrea o lovitura data evaziunii fiscale din domenii ca imobiliare, auto, retail etc., dar va reprezenta o adevarata gura de oxigen pentru banci, care vor castiga notabil din comisioane aplicate transferurilor bancare.

 

bani in mana1 Limitarea platilor cash favorizeaza bancile

Platile cash intre persoane fizice si firme, limitate la 10.000 de lei pe zi

Incepand cu 9 mai, romanii nu vor mai putea face tranzactii cash mai mari de 50.000 de lei pe zi (intre persoane fizice) si de 10.000 de lei pe zi (intre persoanele fizice si juridice). Potrivit analistilor KeysFin, decizia va aduce un control mai bun al finantelor publice si, mai ales, un castig in plus pentru mediul bancar.

Frana pentru investitii

Asadar, vorbim de  o masura menita sa reduca evaziunea dar care, pe de alta parte, limiteaza circulatia banilor intr-o economie imatura. Nu este exclus ca, in loc sa stimuleze activitatea economica, aceasta sa influenteze in mod negativ apetitul pentru investitii in zona gri a economiei. Potrivit KeysFin, este vorba de afaceri din retail, intermedieri financiare, imobiliare si auto. In aceste sectoare inca se mai fac plati „la sacosa” si unde, de altfel, evaziunea fiscala inregistreaza cote ridicate.

Amenda procentuala

Noile reglementari vor afecta inclusiv tranzactiile intre persoanele fizice. Vorbim de contract e prin care se transfera dreptul de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, ori prin care se presteaza servicii sau se acorda/restituie imprumuturi, nu vor mai putea depasi un plafon de 50.000 lei /tranzactie. Sa luam ca exemplu vanzarea unui automobil de 15.000 de euro intre doua persoane fizice. Daca in prezent se poate plati cu bani cash, fara comisioane bancare si chiar fara ca autoritatile sa cunoasca valoarea tranzactiei, din luna mai, cand plafonul de cash scade la 11.300 euro (50.000 lei), iar restul de 3.700 de euro va trebui platit prin contul vanzatorului, comisionat de banca. Amenda pentru neplata prin cont va fi, in acest caz, de 370 euro, echivalentul a 10% din suma netransferata conform legii.

 Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 24-10-2017
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!