AcasăOldLicitatii de peste 846 de milioane de euro, anulate de stat

Licitatii de peste 846 de milioane de euro, anulate de stat

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a anulat in 2014 licitatii cu o valoare estimata la 846,3 milioane de euro, in crestere cu peste 270 de milioane de euro fata de2013 (+46,93%), in conditiile in care numarul contestatiilor a scazut cu 34,6% in perioada mentionata.

Peste 97% dintre deciziile emise de CNSC anul trecut au ramas definitive si irevocabile dupa contestarea la Curtea de Apel. La CNSC s-au inregistrat anul trecut 3.753 contestatii formulate de operatorii economici. Din totalul contestatiilor formulate anul trecut la CNSC, 1.294 (34,48%) au vizat documentatia de atribuire, in vreme ce 2.459 (65,52%) au fost indreptate impotriva rezultatului procedurii. Concret, contestatiile au incriminat proceduri de atribuire a contractelor de achizitie publica avand ca obiect:

–  executia de lucrari,

–  furnizarea de produse,

– prestarea de servicii.

Din cele 3.753 de contestatii, 1.581 (42,13%) au vizat proceduri de atribuire a contractelor de achizitie publica finantate din fonduri europene, in timp ce 2.172 (57,87%) au fost formulate in cadrul unor proceduri de atribuire a contractelor de achizitie publica finantate din fonduri publice interne.

Achizitiile publice, sursa de coruptie

La prezentarea Raportului de activitate pe 2014, presedintele CNSC, Bogdan Lehel Lorand, a remarcat faptul ca, in privinta pietei achizitiilor publice, autoritatile de la Bruxelles reproseaza inca Romaniei faptul ca acest domeniu se confrunta cu deficiente ce constituie o importanta sursa de coruptie. Potrivit sefului CNSC, in ultimul raport MCV, Comisia Europeana a atras atentia ca autoritatile de la nivel local sunt afectate in special de lipsa de transparenta in alocarea de fonduri publice pentru proiecte de achizitii publice, iar riscul de coruptie in atribuirea contractelor la nivel local este substantial.  „Activitatea derulata de CNSC a contribuit in buna masura la diminuarea apetitului actorilor de pe piata achizitiilor publice in savarsirea unor potentiale acte si fapte de coruptie”, a precizat Bogdan Lehel Lorand.

author avatar
Arpad Dobre
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger