AcasăOldLeul se depreciaza din cauza tensiunilor politice

Leul se depreciaza din cauza tensiunilor politice

Guvernatorul Mugur Isarescu va trebui sa ia masuri, ca si in anii trecuti, pentru stabilizarea leului depreciat de tensiunile politice

Leul s-a devalorizat la inceputul anului, motivul principal constituindu-l atunci aprecierea dolarului american, ceea ce a dus la deprecierea monedelor tuturor statelor emergente. Intre timp, deprecierile au incetinit, nu insa si pentru moneda noastra nationala, care a scazut puternic, ieri, pe fondul cresterii tensiunilor politice din Romania.

Guvernatorul Mugur Isarescu va trebui sa ia masuri, ca si in anii trecuti, pentru stabilizarea leului depreciat de tensiunile politice

Moneda nationala a parcurs o perioada de depreciere timp de doua zile consecutiv, cotatia BNR indicand ieri un curs valutar de 4,4926 lei/euro, cu aproape 1,5 bani peste cotatia de referinta de miercuri, de 4,4779 lei/euro. Diferentele par mici, dar indica o apropiere tot mai clara de nivelul de 4,5 lei/euro si chiar o posibila depasire a acestei cote, in a doua parte a anului, concomitent cu anuntata crestere a inflatiei in trimestrele III-IV din acest an.

Se asteapta interventia BNR

Analistii ING Bank considera ca o depreciere de numai 0,5% in cateva zile nu indica neaparat inceputul unei tendinte de depreciere pentru leu. „Totusi, intr-o perspectiva regionala, leul a avut evolutii mai slabe in ultimele doua zile, pe masura ce turbulentele in scadere din climatul extern au facut loc tensiunilor politice interne”, sustin expertii bancii. Ei sunt de parere ca, daca BNR a intervenit masiv in ianuarie pentru stoparea deprecierii leului, o va face si acum, la o eventuala trecere de „bariera” de 4,5 lei/euro.

Se scumpesc creditele in lei

Dupa interventia BNR din ianuarie, leul s-a apreciat, insa acest fapt a dus la cresterea dobanzilor pe termen scurt (ROBID si ROBOR). Intre timp, moneda nationala s-a depreciat, dar dobanzile tot cresc. ROBOR la plasamente cu scadenta la trei luni, utilizata la calcularea dobanzilor pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat in 24 de ore de la 3,49%/an la 3,59%/an, in conditile in care in 29 ianuarie era de 1,94%/an. In consecinta, creditele in lei care au in componenta ROBOR  se vor scumpi.

author avatar
Arpad Dobre
137 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger