AcasăOldLegea falimentului personal, aplicabila din aprilie

Legea falimentului personal, aplicabila din aprilie

Ministrul Economiei, Costin Borc, a avizat normele de aplicare a Legii falimentului personal

Ministerul Economiei a anuntat, ieri, ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a finalizat normele metodologice de aplicare a Legii 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, reglementarile urmand a fi adoptate in aprilie 2016.

Ministrul Economiei, Costin Borc, a avizat normele de aplicare a Legii falimentului personal

Chemat recent la ordine la conducerea Bancii Nationale a Romaniei, premierul Dacian Ciolos si-a insusit dispozitiile primite si a amanat, aplicarea legii insolventei persoanelor fizice, care trebuia sa intre in vigoare chiar din 27 decembrie. Argumentul oficial il reprezenta faptul ca nu era creata infrastructura pentru aplicarea legii, iar neoficial, amanarea intrarii in vigoare a legii a dat un moment de respiro pentru bancile deja speriate de legea darii in plata.

Prevederi generale

Conform actului normativ, executarea silita trebuie sa fie o procedura aplicata numai in ultima instanta. Debitorul va fi considerat in imposibilitate de a-si plati datoriile daca este incapabil sa-si achite doua sau mai multe imprumuturi, fata de doi sau mai multi creditori, in decurs de peste 30 de zile de la data scadenta a acestora. Datornicul va avea dreptul sa depuna o cerere de insolventa si o propunere de plan pentru rambursarea datoriilor. Costurile procedurii de insolventa vor putea fi suportate de stat, daca datornicul nu are bunuri sau bani care sa acopere aceste cheltuieli.

Planul Ministerului Economiei

Cu toata amanarea oferita de premierul Ciolos, Ministerul Economiei a publicat pe site-ul sau Planul de actiune al implementarii Legii privind procedura insolventei persoanelor fizice. Legea prevede si suplimentarea personalului institutiilor reprezentate in comisiile de insolventa, respectiv ANPC, Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cu aproape 700 de noi angajati.

author avatar
Arpad Dobre
364 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger