AcasăOldLegea bacsisului favorizeaza evaziunea

Legea bacsisului favorizeaza evaziunea

Ne putem astepta la cozi infernale daca se defecteaza aparatul fiscal la un magazin de cartier

Ordonanta 8/2015, cunoscuta si ca legea bacsisului,  a fost publicata recent si aduce o serie de noutati in domeniul fiscal. Printre prevederi se numara si definirea clara a bacsisului dar si cazurile in care comerciantii pot face…. evaziune. Daca se defecteaza aparatele fiscale, firmele pot vinde  in continuare marfuri si elibereaza chitanta doar daca li se solicita de catre clienti.

Ne putem astepta la cozi infernale daca se defecteaza aparatul fiscal la un magazin de cartier

Conform Ordonantei 8/2015, prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar. Totusi, comerciantilor le este interzisa conditionarea livrarii de bunuri ori servicii de acordarea bacsisului. Noile prevederi fiscale obliga firmele sa justifice prezenta bacsisului in casierie prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le evidentieze pe un bon fiscal distinct. Fiscul lasa la latitudinea firmelor sa stabileasca printr-un regulament de ordine interioara daca veniturile provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor. In cazul in care bacsisul se distribuie salariatilor, acesta nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii. Toate bune, dar la restaurante, de exemplu, pot aparea situatii jenante, cand ospatarul va aduce nota si intreaba ce bacsis lasati, ca sa „taie” bon fiscal separat. Desi nu ar trebui sa fie asa, pare un fel de conditionare a serviciilor oferite.

Portita de incalcare a legislatiei

Aceeasi ordonanta a avut in vedere si situatiile in care aparatul de marcat electronic fiscal s-a defectat. In astfel de cazuri, pana la repunerea in functiune a aparatelor, operatorii economici sunt obligati sa inregistreze intr-un registru special toate operatiunile efectuate si sa emita chitante, in conditiile legii, pentru respectivele operatiuni, la cererea clientului. Obligatia privind inregistrarea operatiunilor efectuate intr-un registru special nu se aplica operatorilor economici care desfasoara activitatea de transport in regim de taxi. Ne si putem imagina cum la casieria unui magazin de cartier, de exemplu, se formeaza ditamai coada, doar pentru ca vanzatoarea trebuie sa noteze in registru toate  marfurile cumparate, apoi sa scrie chitantele pentru cumparatori. Cel mai probabil, acest lucru nu se va intampla, astfel ca prevederea in sine lasa o poarta deschisa pentru evaziune, iar pe de alta parte, ordonanta ii obliga, practic, pe romani, sa lase ciubuc oriunde se duc.

 

author avatar
Arpad Dobre
1.509 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger