Un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii va reglementa mult mai strict retetele de fabricatie ale magiunului si gemurilor, pentru a scoate de pe piata produse cu nume similare, dar cu un continut foarte scazut de fructe, insa bogat in E-uri si inlocuitori.
Potrivit proiectului de act normativ, magiunul de prune este definit ca o pasta groasa, omogena, cu un continut de substanta uscata solubila egal cu 55% sau mai mult. Totodata, la fabricarea produselor precum gem, magiun de prune, marmelada, jeleu de fructe se pot folosi urmatoarele ingrediente, de la caz la caz (nu cumulativ): miere, suc de fructe, suc de citrice, suc de fructe rosii, capsuni, zmeura, agrise, coacaze rosii, prune si rubarba; suc de sfecla rosie, coaja de citrice vanilina, seminte de oleaginoase, nuci, alune de padure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan.