AcasăOldJaf din banul public pentru ajutoare sociale nelegale

Jaf din banul public pentru ajutoare sociale nelegale

Numerosi cetateni au primit fara drept ajutoare sociale si bani de lemne

Curtea de Conturi a descoperit ca la o serie de agentii judetene pentru plati si inspectie sociala au fost aprobate ajutoare sociale necuvenite, precum si alocatii pentru elevi chiulangii, repetenti sau care au abandonat scoala ori chiar pentru minori care decedasera. Prejudiciul adus bugetului de stat de catre functionarii acelor agentii se ridica la zeci de milioane de lei.

Numerosi cetateni au primit fara drept ajutoare sociale si bani de lemne

Inspectorii Curtii de Conturi au descoperit ca, la nivelul anului 2014, la majoritatea agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala s-au efectuat plati necuvenite ce au cumulat aproape 18 milioane de lei pentru ajutoare sociale (venit minim garantat) si alocatii pentru sustinerea familiei. Cauzele principale care au dus la alocarea acestor fonduri au fost:

– nedeclararea de catre beneficiari a unor venituri nete realizate,

– detinerea unor bunuri, care atrage excluderea acordarii acestor beneficii de asistenta sociala,

– neachitarea impozitelor pentru bunurile detinute in proprietate,

– nedeclararea conturilor la banci mai mari de 3.000 de lei,

– neprezentarea adeverintelor de la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca de unde sa rezulte ca sunt in cautarea unui loc đe munca si nu au refuzat un loc de munca, care, din punct de vedere legal, conduc la excluderea acordarii acestor drepturi.

Reglementari „respectate” in bataie de joc

De asemenea, la agentiile mentionate au fost aprobate indemnizatii pentru cresterea copilului, inclusiv stimulentul lunar/de insertie, in suma de peste opt milioane de lei. Aceasta „scapare” a autoritatilor locale a fost favorizata de nedeclararea de catre asistatii social a realizarii altor venituri pe perioada incasarii acestui drept, a nerecalcularii cuantumului dreptului in functie de veniturile efectiv realizate, potrivit deciziei de impunere finala, eliberata de autoritatile fiscale. In plus, autoritatile locale au aprobat plata stimulentului lunar/de insertie, desi beneficiarii nu au facut dovada inceperii activitatii si implicit obtinerea de venituri supuse impozitarii, conditie legala pentru acordarea acestui drept.

Alocatii pentru morti

Inspectorii Curtii de Conturi au descoperit si alte cazuri de incalcare a reglementarilor in vigoare. Astfel, au fost aprobate alocatii de stat pentru copii, in suma de 176.000 de lei, acordate unor minori decedati, copii exmatriculati, care au abandonat scoala sau care au repetat anul scolar, intrucat nu s-au transmis la timp documentele justificative de catre Inspectoratele Scolare pentru beneficiari care nu mai intruneau conditiile legale. Autoritatile locale au completat seria alocarilor nelegale, prin acordarea de ajutoare de incalzire cumuland peste 2,2 milioane de lei. Sprijinul a fost acordat  unor beneficiari care nu indeplineau conditiile legale privitoare la stabilirea si plata acestor ajutoare, deoarece beneficiarii acestei forme de sprijin fie nu au declarat toate veniturile realizate, fie ca au decedat in perioada acordarii ajutorului de incalzire, fie nu au declarat faptul ca detin conturi la banci mai mari de 3.000 de lei, elemente care conduc la excluderea acordarii acestui drept.

author avatar
Arpad Dobre
269 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger