AcasăOldJaf din banii publici la Posta Romana, Loteria Nationala si CEC Bank

Jaf din banii publici la Posta Romana, Loteria Nationala si CEC Bank

Paguba. Posta Romana a „uitat” sa incaseze chirii de peste 4,3 milioane de lei

Curtea de Conturi a descoperit un adevarat jaf din banii publici la institutii si companii de stat, care au praduit miliarde de lei pe achizitii sau cheltuieli cu iz penal. Printre institutiile incriminate se numara CEC Bank, Posta Romana si Loteria Romana.

Paguba. Posta Romana a „uitat” sa incaseze chirii de peste 4,3 milioane de lei

Curtea de Conturi a finalizat anul trecut un control la mai multe ministere si companii de stat, descoperind abateri de la disciplina financiara in suma de peste 2,6 miliarde de lei, adica peste o jumatate de miliard de euro.

Lucrari fara autorizatie de constructie

La CEC Bank  s-a constatat ca:

–         nu au fost receptionate lucrarile de amenajare, in valoare totala de 3.070.000 de lei, executate la unele unitati ale bancii. Pentru lucrari nu a fost obtinuta autorizatia de constructie;

–         nu au fost intocmite procese-verbale de receptie valabile, in cazul unor lucrari de amenajare, in valoare totala de 524.000 de lei, efectuate la unele dintre unitatile bancii. Documentele nu contin numarul si data autorizatiei de construire si sunt semnate doar de reprezentantii bancii, in conditiile in care societatea executanta a lucrarilor a fost radiata din Registrul Comertului (in acest caz exista si suspiciunea de evaziune).

Totodata, CEC Bank a „uitat” sa incaseze chirii de peste 4,3 milioane de lei de la persoane juridice care folosesc spatiile bancii.

Deturnare de fonduri

Compania Nationala Posta Romana , care are datorii de sute de milioane de euro si poate intra oricand in insolventa, a comis acte cu iz penal. Concret, pe fondul lipsei de bani, CNPR a folosit in scop propriu sumele platite de populatie si firme pentru utilitati si pentru rate la diverse credite, utilizand fondurile pentru cheltuieli curente ale institutiei.

Achizitii la preturi supraevaluate

Curtea de Conturi a descoperit ca Loteria Romana a achizitionat nejustificat utilaje tipografice in valoare totala de peste 1,3 milioane de euro si  antene de satelit VSAT, in valoare de 811.000 de lei. De asemenea, in perioada 2010-2011 au fost achizitionate bunuri si servicii la preturi supraevaluate (multe dintre acestea nefiind utilizate sau prestate niciodata) in valoare de peste 34,3 milioane de lei. De fapt, Curtea de Conturi a gasit nereguli financiare in contabilitatile tuturor institutiilor de stat verificate (inclusiv la cele subordonate Ministerului Finantelor), iar jaful din banii publici va atrage cu siguranta si atentia DNA.

author avatar
Arpad Dobre
1.189 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger