AcasăOldIsarescu: Zona euro are probleme, in Romania urmeaza noi ajustari

Isarescu: Zona euro are probleme, in Romania urmeaza noi ajustari

Mugur Isarescu sustine ca se vor aplica noi taieri de cheltuieli bugetare

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, sustine ca zona euro are probleme, dar nu se va destrama, in vreme ce in Romania vor fi aplicate noi ajustari in plan economic.

Mugur Isarescu sustine ca se vor aplica noi taieri de cheltuieli bugetare

Aflat in weekend la Sibiu, guvernatorul BNR a recunoscut faptul ca, uneori, utilizeaza „limba pasareasca a economistilor”, insa de data aceasta a tinut sa vorbeasca pe intelesul tuturor. „Actuala criza economica din Uniunea Europeana, Uniune din care facem parte, este una din multele crize de cand s-a format aceasta Uniune, dar este una care va fi depasita”, a afirmat Isarescu, precizand ca nu crede ca zona euro se va destrama. „Trebuie sa fim realisti, (zona euro – n.r.) este in mari probleme, eu zic ca este o criza a cresterii, o criza a dezvoltarii poate prea rapide. Eu fac parte din categoria acelora care cred in proiectul european, chiar stiind ca avem probleme, dar asta nu inseamna ca ele nu pot fi rezolvate”, a spus Isarescu.

Copilul-bugetar si statul-parinte

Isarescu a revenit la „pasareasca” economistilor si a spus ca in Romania vor fi necesare ajustari de cheltuieli (adica noi reduceri de buget), deoarece s-au aplicat masuri prea generoase (in „traducere” – angajari de personal si majorari salariale in sectorul bugetar). „Ajustarea este inevitabila, este exact ca atunci cand iti faci socotelile acasa: ii dai copilului tau (bugetarii, pensionarii, „baietii destepti etc. – n.r.) mai mult decat poti sa duci tu, ca parinte (statul – n.r.), si il chemi intr-o seara si ii spui: «Bai, nu mai pot, nu mai am de unde»”, a mentionat Isarescu, el apreciind ca marea provocare a economistilor consta acum in a aplica masuri de „ajustare” care sa nu prelungeasca austeritatea din Romania.

author avatar
Arpad Dobre
401 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger