AcasăOldIsarescu: majorarea salariului minim pune presiune pe leu

Isarescu: majorarea salariului minim pune presiune pe leu

Mugur Isarescu cere guvernantilor sa aiba in vedere si daca mediul privat poate sustine majorarea salariului minim pe economie

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a remarcat cresterea permanenta a salariului minim, dar pare, mai degraba, preocupat, decat multumit de aceasta evolutie, care, zice el, poate afecta planurile antreprenorilor. Seful BNR avertizeaza ca o majorare pripita a lefurilor poate induce o apreciere nesustenabila a leului, cum s-a intamplat in 2007, dupa care a urmat criza economico-financiara mondiala si o prabusire a monedei nationale.

Mugur Isarescu cere guvernantilor sa aiba in vedere si daca mediul privat poate sustine majorarea salariului minim pe economie

Isarescu a urmarit evolutia pozitiva a veniturilor din ultima vreme ale populatiei, fapt ce a dus la cresterea consumului, dar se arata preocupat de efectul asupra puterii leului. „Dinamica veniturilor a sustinut pana in prezent consolidarea cresterii cererii de consum, avem o dinamica sustinut ascendenta a veniturilor, numarul de angajati este relativ in crestere”, a remarcat, recent, Isarescu. El a precizat ca este vorba de un indicator care determina viitoarea evolutie a cursului de schimb. „ O asemenea dinamica a veniturilor trebuie comparata – adesea o facem post-factum, ca nu avem alte date si alte posibilitati – cu productivitatea si vedem daca este camp de apreciere a cursului”, a spus seful BNR.

Riscuri pentru moneda nationala

Isarescu a avertizat ca, daca leul se va aprecia in urma cresterii lefurilor, iar aceasta evolutie nu va fi sustenabila, riscam o reeditarea a situatiei din 2007 si a deprecierii ulterioare a leului. Reamintim ca, la inceputul lunii iulie 2007, moneda nationala a inregistrat cea mai buna cotatie a sa fata de principalele valute: 3,11 lei/euro, 1,88 lei/franc elvetian (acest nivel a declansat boom-ul creditelor in franci elvetieni, dar cei care au luat astfel de imprumuturi se caiesc si azi) si 2,29 de lei/dolar american. Din acel moment, leul s-a depreciat constant si, dupa cinci ani, in 2012, moneda nationala era cotata de BNR  la 4,64 de lei/euro (devalorizare de 49% fata de iulie 2007), 3,79 de lei/dolar american (depreciere de 65%) si de 3,8 lei/franc elvetian (o prabusire cu peste 102% fata de cursul din 2007, ceea ce a dus la dublarea ratelor la creditele in franci elvetieni). Comparand cotatiile din 2007 cu actualele cursuri, remarcam o devalorizare a leului cu 42% fata de euro, cu 72% fata  de dolarul american si cu peste 125% raportat la francul elvetian.

Cheltuieli in plus pentru angajatori

Isarescu s-a aratat preocupat  fata de majorarea salariului minim (care va trage dupa el toate lefurile, atat la stat cat si la privat). Din iulie, salariul minim va ajunge la 1.050 de lei, fata de 975 de lei in prezent, ceea ce va anula castigul obtinut prin reducerea CAS  la angajatori, care vor avea cheltuieli in plus. „Aceasta dinamica a salariului minim, de dorit in orice tara, poate mai putin de antreprenori, pentru ca le introduce un element puternic de rigiditate in businessplan-ul lor, aceasta tendinta trebuie avuta in vedere atunci cand vorbim despre evolutia viitoare a leului”, a spus Isarescu, avertizand ca majorarea nesustenabila a lefurilor poate afecta negativ moneda nationala.

 

author avatar
Arpad Dobre
185 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger