AcasăOldIsarescu: Leul si-a mancat din propria apreciere

Isarescu: Leul si-a mancat din propria apreciere

Mugur Isarescu sustine ca leul va avea un curs echilibrat in 2015

Moneda nationala s-a depreciat „traditional” la inceputul anului, insa guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca nu este vorba de o pierdere, ci de faptul ca leul si-a „mancat” din propria apreciere. BNR va lua toate masurile pentru un curs echilibrat ale leului fata de alte valute in acest an. In schimb, bancile au luat masuri de… descurajare a economisirii.

Mugur Isarescu sustine ca leul va avea un curs echilibrat in 2015

Dupa anuntul privind scaderea dobanzii-cheie a BNR la un minim istoric, guvernatorul Mugur Isarescu a tinut sa precizeze ca la decizia respectiva a contribuit, in principal, evolutia inflatiei, care s-a redus ca urmare a scaderii cotatiilor petrolului. Pe de alta parte, oficialul BNR a tinut sa explice care este situatia monedei nationale, care a ajuns la aproape 4,5 lei/euro zilele trecute. „Pentru anul trecut noi nu vedem niciun fel de depreciere. Daca leul a scazut de la 4,52 la 4,38 de lei pe euro, apoi a stat tolanit din martie in octombrie intre 4,40 si 4,44 si apoi s-a dus spre 4,48, credeti ca s-a depreciat? Nu, el si-a mai mancat din apreciere. In 2014 leul nu s-a depreciat si nu cred ca va iesi din zona de echilibru nici in acest an”, a spus Isarescu.

Strainii mizeaza pe apreciere

Dobanzile mici descurajeaza economisirea

Analistii straini estimeaza ca monedele statelor din Europa Centrala si de Est  se vor aprecia in perioada urmatoare, economistii sustinand ca la acest trend va contribui soliditatea economiilor din tarile respective. Chestia cu soliditatea economica se potriveste si nu prea in cazul Romaniei, dar sa revenim la analistii straini, care prognozeaza ca, fata de euro, zlotul se va aprecia cu aproape 5%, forintul, cu 3,2%, coroana ceha, cu 1,1%, iar leul nostru, cu 2,2%. E bine ca sunt ei optimisti, dar nici Isarescu nu pare pesimist.  „Curs de echilibru inseamna cam unde a fost anul trecut (4,44-4,48 lei/euro – n.r.)”, a pus Isarescu. El a mentionat ca banca centrala intervine pe piata atunci cand apar dezechilibre, inclusiv emotionale, si a precizat ca exista un interval de variatie care nu necesita interventii.

Economisirea nu mai e rentabila

Bancile au anticipat, se pare, reducerea dobanzii cheie a BNR si au redus, la randul lor, dobanzile, dar nu la credite, ci la depozite. Astfel, dobanda medie practicata de piata bancara  pentru depozite era, la sfarsitul anului trecut, de 2,9%/an, cu un punct procentual sub media din 2013. Spre comparatie, in 2009, in „zorii” crizei economice mondiale, bancherii ofereau romanilor bonificatii de aproape sase ori mai mari ca in 2014, dobanzile la depozite depasind atunci frecvent 16%/an. Situatia actuala denota ca bancile au suficiente lichiditati si isi pot permite sa nu mai incurajeze economisirea.

author avatar
Arpad Dobre
260 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger