AcasăOldIsarescu, iritat ca toata lumea se „pricepe” la politica monetara

Isarescu, iritat ca toata lumea se „pricepe” la politica monetara

Mugur Isarescu nu agreeaza ideea unui curs dual (cel al pietii si cel guvernamental)

Tot mai multe voci – unele chiar din domeniul universitar – afirma ca Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa lase cursul valutar liber. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca acest curs se stabileste liber prin cotatiile de pe piata valutara, iar institutia pe care o conduce aplica de 15 ani doar o „flotare controlata”.

Mugur Isarescu nu agreeaza ideea unui curs dual (cel al pietii si cel guvernamental)

In octombrie 2008, leul a suferit un atac speculativ, banci din tara si din strainatate vrand sa deprecieze moneda nationala. Cursul valutar, sub 3,7 lei/euro pana pe 28 septembrie 2008, a inceput sa urce: 3,73 de lei/euro in 30 septembrie si 1 octombrie, apoi 3,76 lei/euro pe 2 octombrie, dupa care a sarit brusc la 3,87 lei/euro pe 3 octombrie si a atins maximul de 3,92 de lei/euro pe 8 octombrie. BNR avertiza atunci ca leul este victima unui atac speculativ si a luat toate masurile pentru stabilizarea cursului. In urma avertismentelor BNR, seful trezoreriei UniCredit Tiriac a parasit banca, iar la varful Bancpost au avut loc concedieri. De atunci, leul s-a mai depreciat, si au mai avut loc atacuri speculative, dar Banca Nationala a utilizat ca „antidot” flotarea controlata a cursului valutar.

BNR continua flotarea controlata

Cu toate acestea, mai sunt voci care cer lasarea libera a cursului de schimb. Seful BNR a dat ca exemplu comentariul unui „distins profesor de economie”, care apreciaza ca BNR trebuie sa lase cursul liber si sa nu intervina in piata. „Noi vorbim despre flotare controlata si spunem ca ne rezervam dreptul sa intervenim cand exista o volatilitate mai mare”, a precizat, ieri, Isarescu. El a mentionat ca pe piata valutara intra, periodic, si Ministerul Finantelor, care se imprumuta (prin emisiuni de bonduri in strainatate, iar BNR vinde valuta obtinuta pe piata), pentru finantarea deficitului bugetar. „Aceste vanzari ale Ministerului de Finante fac parte din oferta pietei? Daca nu,  inseamna ca trebuie sa cream o alta piata pentru operatiuni guvernamentale si sa revenim la curs dual, la cursuri triple. Asta se doreste?”, a intrebat, retoric, Isarescu, lasand sa se inteleaga ca BNR isi va urma politica monetara, indiferent de numarul „comentatorilor” mai mult sau mai putin titrati.

author avatar
Arpad Dobre
232 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger