AcasăOldIsarescu e de acord si nu prea cu Puya

Isarescu e de acord si nu prea cu Puya

Mugur Isarescu i-ar da crezare lui Puya (foto jos), insa recomanda populatiei economisirea si prudenta la cheltuieli

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a lansat, ieri, cateva mesaje pentru cei care au avut urechi sa asculte: inflatia va creste, deci si preturile, Romania se afla in focarul unor crize din regiune, iar BNR  ia „talpa” de pe „pedala” reducerii dobanzii-cheie. Isarescu  a aprobat, ironic, mesajul hitului „Baga bani”, precizand insa ca BNR sustine economisirea, nu cheltuielile excesive.

Mugur Isarescu i-ar da crezare lui Puya (foto jos), insa recomanda populatiei economisirea si prudenta la cheltuieli
Puya

Raportul asupra inflatiei, prezentat ieri de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, lasa loc de interpretari mai degraba ingrijoratoare pentru finantisti si investitori. Pentru populatie, mesajul e clar: inflatia va creste in a doua parte a acestui an, asadar trebuie sa ne asteptam la scumpiri.

Inflatia, inflamata din strainatate

Mugur Isarescu a identificat mai multe riscuri, care pot inflama inflatia, majoritate fiind amenintari din afara Romaniei:

–         bancile-mama ar putea continua sau intensifica repatrierea capitalurilor din tarile emergente;

–         riscuri privind evolutia tarilor emergente de calibru mare (China, India, Brazilia etc.);

–         riscuri privind economia zonei euro si probleme cu datoriile suverane ale statelor din acea zona;

–         preturile materiilor prime pot oscila foarte mult (petrolul s-a scumpit notabil in ultimele zile, urmeaza carburantii).

La acestea, Isarescu a mai adaugat si riscul esecului reformelor pe care Romania ar trebui sa le aplice, ca urmare a angajamentelor luate fata de FMI , Banca Mondiala si Comisia Europeana.

„Baga bani”, un mesaj discutabil

Intrebat daca populatia ar trebui sa „marseze” pe mesajul hitului „Baga bani”, adica sa nu-i stranga, ci sa-i cheltuiasca, Isarescu a raspuns usor ironic. „Pe aceasta tema a raportului intre economisire si consum s-au luat si premii Nobel, asa cum se intampla in economie: unul a spus ceva si a luat premiul Nobel si celalalt a spus exact pe dos si a luat premiul Nobel. Noi putem sa-i dam crezare lui Puya (autorul cantecului – n.r.)”, a spus guvernatorul, precizand insa ca BNR este multumita cu dobanda-cheie de 3,5% (deci nu o va mai scadea) si nu vrea sa descurajeze economisirea. Practic, Isarescu recomanda populatiei sa puna bani deoparte si sa cheltuiasca prudent, mai ales ca vin scumpirile gramada peste noi!

author avatar
Arpad Dobre
336 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger