AcasăOldIsarescu cere guvernantilor amanarea adoptarii euro

Isarescu cere guvernantilor amanarea adoptarii euro

Mugur Isarescu cere liberalizarea pietei energiei, ca o conditie de adoptare a euro

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a inceput sa-si puna tot mai des intrebarea „Suntem oare pregatiti sa adoptam euro in 2019?”. Tot el raspunde, indirect, ca Romania nu poate adopta moneda unica in acel an si recomanda autoritatilor sa fixeze o alta data-tinta, mai ales ca si tarile din zona se cam codesc.

Mugur Isarescu cere liberalizarea pietei energiei, ca o conditie de adoptare a euro

Mugur Isarescu sustine ca, pentru a adera la zona euro, pe langa convergenta nominala si cea reala, Romania trebuie sa renunte la controlul preturilor din energie, sa rezolve problemele financiare ale firmelor de stat si sa investeasca in infrastructura. Seful BNR a precizat ca, pentru a ne pregati de adoptarea euro trebuie, in primul pas, sa aderam la mecanismul ratelor de schimb. „Participarea la acest mecanism, in intervalul de minim doi ani, reclama si un anumit nivel de dezvoltare a economiei. Am in vedere, in primul rand, eliminarea surselor de inflatie reprimata, relevanta fiind finalizarea liberalizarii pietei energiei, deficite cvasifiscale care rezulta din restructurarea intreprinderilor de stat si alte surse de presiuni bugetare viitoare date de cheltuielile pentru infrastructura”, a spus Isarescu.

Conditii tehnice

Criteriile de baza pentru adoptarea monedei unice au  in vedere:

 – stabilitatea preturilor;

 – deficit bugetar de cel mult 3% din PIB si datorie publica de cel mult 60% din PIB;

 – stabilitatea cursului de schimb;

- convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung.

In plus, pentru a nu periclita (asa cum a facut-o Grecia) stabilitatea financiara a zonei euro, nivelul PIB/locuitor ar trebui sa ajunga la circa 60% din media UE, dar pentru aceasta ar fi necesari:

 – zece ani cu o crestere economica de doua puncte procentuale pe an in favoarea Romaniei;

 – sapte ani cu un diferential de trei puncte procentuale pe an;

 – cinci ani cu o crestere de patru puncte procentuale pe an.

Intrucat e clar ca ne incadram la prima categorie, Mugur Isarescu sustine ca acum este momentul ca autoritatile noastre sa evalueze calendarul de aderare a euro (practic, sa amane adoptarea). In plus, nici tarile care ar urma sa treaca la moneda europeana in „valul”cu Romania, (Bulgaria, Cehia, Polonia, Croatia si Ungaria) nu se grabesc sa renunte la monedele lor nationale.

 

author avatar
Arpad Dobre
159 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger