AcasăOldInitiativa antitutun declanseaza falimente si somaj

Initiativa antitutun declanseaza falimente si somaj

Producatorii de tigarete din Romania avertizeaza ca proiectul de amendare a Legii 349/2002 cu privire la combaterea efectelor fumatului poate duce la pierderea a 20.000 locuri de munca si ar putea injumatati cifra de afaceri pentru aproape 50% dintre unitatile care vand tigari.

Industria tutunului a virat anul trecut la bugetul de stat taxe de 2,7 miliarde de euro

Producatorii de tigarete au depus recent, la Camera Deputatilor, un punct de vedere referitor la propunerea de interzicere totala a fumatului in spatiile publice inchise si de interzicere a comercializarii produselor din tutun la o distanta de mai putin de 250 de metri de spitale si unitati de invatamant. „Estimam ca, dintr-un total de 73.000 de puncte de vanzare cu amanuntul a produselor din tutun vor fi afectate peste 46% la nivel national, 54% in mediul urban si 27% in mediul rural. In Bucuresti exista peste 500 unitati de invatamant si peste 100 unitati medicale, iar impactul estimat este de 65% din numarul punctelor de vanzare”, se arata in documentul depus la Parlament. Potrivit semnatarilor, restrictia va reduce cifra de afaceri a comerciantilor afectati cu 35% – 50%.

Pierderi la bugetul de stat

Producatorii de tigarete califica propunerea legislativa drept o supra-reglementare excesiva, fara precedent in Europa si in lume. Ei cer efectuarea unui studiu, care sa puna in perspectiva discrepanta intre obiectivul de sanatate publica urmarit si mijloacele prin care se doreste ca acesta sa fie atins.  Producatorii atrag atentia ca incasarile la bugetul de stat, provenind din productia si comercializarea produselor din tutun, vor fi afectate major. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa companiile din sectorul petrolier. In 2014, companiile din domeniu au virat la buget 2,7 miliarde euro, insemnand accize, TVA, taxe si contributii. Suma reprezinta 1,75% din PIB si 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

author avatar
Arpad Dobre
131 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger