AcasăOldIndustriile creative, profitabile si productive

Industriile creative, profitabile si productive

Publicitatea este unul dintre cele mai profitabile domenii ale industriilor creative

Cele 11 industrii creative si culturale din Europa au venituri de peste 700 de miliarde de euro pe an si ofera aproximativ opt milioane de locuri de munca pe batranul continent. Cele mai profitabile sunt televiziunea, artele vizuale, publicitatea, ziarele, revistele si radioul.

Publicitatea este unul dintre cele mai profitabile domenii ale industriilor creative

Toate cele 11 industrii creative si culturale (Culture and Creative Industries – CCI) fac parte integranta si joaca un rol din ce in ce mai important in economia globala. Studiul Cultural Times, realizat de Ernst & Young arata ca, in anul 2013, acestea au generat venituri de 2.250 miliarde de dolari (3% din PIB-ul mondial) si au asigurat 29,5 milioane locuri de munca. Europa este a doua cea mai mare piata a industriilor creative din lume, cu venituri de peste 700 de miliarde de dolari si 7,7 milioane locuri de munca, sapte din Top 10 cele mai vizitate muzee din lume sunt in Europa, iar 30 dintre cele 69 „Orase creative” ale UNESCO sunt orase europene.

In cadrul celor 11 industrii ies in evidenta doua tipare:

  1. Distributia de masa versus agilitatea de actiune

Artele vizuale si televiziunea sunt piesele de rezistenta din acest angrenaj, detinand peste o treime din valoarea economica generata de CCI (39% din vanzari si 35% din locurile de munca). Cu doar 6% din angajati si 4% din vanzarile CCI, radioul si sectorul jocurilor se situeaza pe ultimele locuri si sunt cele mai putin dezvoltate, insa evolueaza in piete dinamice.

  1. Venituri versus volum de munca

Publicitatea, ziarele si revistele, precum si arhitectura reprezinta sectoarele CCI care genereaza cele mai mari venituri (38% din totalul vanzarilor CCI) raportate la numarul de angajati (doar 22% din locurile de munca per ansamblul CCI). Pe de alta parte, cu 46% din locurile de munca si doar 17% din venituri, muzica, filmul, artele spectacolului si cartile sunt cele care genereaza cele mai multe locuri de munca.

author avatar
Arpad Dobre
141 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger