AcasăOldIndustria carnii, rentabilitate minima si profituri zero

Industria carnii, rentabilitate minima si profituri zero

Firmele din industria carnii au ajuns la un grad de indatorare de peste 63% din capital

Jumatate dintre firmele care activeaza in industria carnii au o cifra de afaceri sub 100.000 de euro pe an, iar o cincime dintre companiile din domeniu au inregistrat activitate zero. Patronii din domeniu se plang de faptul ca rentabilitatea afacerilor lor este foarte mica, iar rezultatele nete sunt, practic, zero.

Firmele din industria carnii au ajuns la un grad de indatorare de peste 63% din capital

Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, firmele care au ca domeniu principal de activitate „Prelucrarea si conservarea carnii” au generat in 2014 o cifra de afaceri totala de 5,2 miliarde de lei. Analizand distributia acestor companii in functie de cifra de afaceri, expertii Coface Romania au constatat ca:

–         aproximativ 19% dintre companiile care au depus declaratiile pentru anul 2014 nu au desfasurat in realitate nicio activitate;

–         aproape jumatate dintre companiile active inregistreaza o cifra de afaceri mai mica de 100.000/an (2014);

–         136 de companii din acest sector au o cifra de afaceri anuala mai mare de un milion de euro (2014). Acest segment al firmelor reprezinta aproximativ 27% din totalul firmelor active, dar genereaza aproximativ 96% dintre veniturile inregistrate la nivelul intregului sector.

Afaceri in pierdere, investitii nule

Pe de alta parte, 39% dintre companiile care activeaza in acest sector au raportat o deteriorare a rezultatului net in 2014 comparativ cu anul anterior, iar 20% dintre acestea au trecut de la profit la pierdere.  In 2014, companiile din sectorul analizat nu au alocat investitii semnificative pentru extinderea activelor fixe, astfel ca  ponderea investitiilor noi in total active a fost de numai 5% in 2014, nivel similar anului 2013. Potrivit Coface,  modalitatea de finantare a acestor investitii realizate de catre companiile autohtone nu este sustenabil, iar ponderea datoriilor pe termen scurt in total capitaluri imprumutate a crescut la peste 63%.

author avatar
Arpad Dobre
225 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger