AcasăOldImporturile bat exporturile si in 2016

Importurile bat exporturile si in 2016

CUTREMUR pe piaţa imobiliară. Bula în care se "scaldă" acum casele se va SPARGE! Veste-şoc de la bănci

Cheltuielile cu investitiile vor reprezenta principalul motor de crestere in Romania, iar economia va fi stimulata si de consumul intern, bazat in special pe importuri. Se estimeaza ca investitiile totale din zona euro in 2016 vor inregistra cea mai mare crestere din 2007 incoace.

Investitiile imobiliare vor continua si in 2016

Conditiile economice din zona euro continua sa se imbunatateasca, stimulate initial de consumul din 2014 si 2015 si de investitiile de capital din statele UE cu moneda unica , care vor sta la baza unei redresari constante pe termen mediu. Editia din decembrie 2015 a prognozei EY Eurozone Forecast (EEF) estimeaza o crestere a PIB de 1,5% in 2015, urmata de o accentuare a cresterii, la 1,8% in 2016 si 2017.

Perspectivele Romaniei

Potrivit studiului EEF, perspectivele macroeconomice ale Romaniei raman pozitive, in pofida schimbarii guvernului din luna noiembrie. Cererea interna a continuat sa alimenteze cresterea in trimestrul trei, PIB-ul avand o crestere de 1,4% in acest trimestru (dupa ce a ramas neschimbat in trimestrul doi) si ajungand la un nivel anual de 3,6% in plus fata de 2014.  Mentinerea unor cresteri reale ale veniturilor, sustinute de inflatia mica sau chiar negativa si de o scadere treptata a somajului, vor sprijini consumul si in anul 2016. Reducerile de taxe si cresterile salariale din sectorul public vor stimula si mai mult veniturile disponibile. Exporturile nete vor continua sa aiba un impact moderat asupra cresterii economice. Per ansamblu, ne asteptam ca PIB-ul Romaniei sa creasca cu 3,7% in 2015, cu putin peste previziunea noastra din septembrie. „Cheltuielile cu investitiile reprezinta principalul motor de crestere. Investitiile private au cunoscut si ele o crestere pe fondul dobanzilor mai mici la creditele corporate si a nivelului mai mare de incredere din mediul de afaceri”, a precizat Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania. El a estimat ca si consumul va creste puternic, alimentat de cresterea salariilor, de rata foarte scazuta a inflatiei, si de reducerea semnificativa a taxei pe valoarea adaugata.

author avatar
Arpad Dobre
99 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger