AcasăOldHidroelectrica bate in instanta „baietii destepti” de la... ANRE

Hidroelectrica bate in instanta „baietii destepti” de la… ANRE

Seful ANRE, Niculae Havrilet, a anuntat ca va contesta decizia favorabila obtinuta de Remus Borza

Hidroelectrica a fost sanctionata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru ca a exportat energie electrica prin Ungaria. Compania de stat a actionat in instata ANRE si a obtinut castig de cauza, ceea ce va permite exportul de energie si pentru Nuclearelectrica sau alti producatori.

Seful ANRE, Niculae Havrilet, a anuntat ca va contesta decizia favorabila obtinuta de Remus Borza

Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a admis contestatia Hidroelectrica impotriva unui proces verbal de contraventie incheiat de ANRE, prin care compania de stat era acuzata ca a efectuat export de energie electrica prin Ungaria, desi era obligata sa vanda toata cantitatea de energie produsa pe platforma OPCOM din Romania. „Prin aceasta interdictie, companiile statului au fost vaduvite in ultimii doi ani de cateva zeci de milioane de euro, care au intrat in buzunarele acelorasi baieti destepti prin ale caror firme se deruleaza tot exportul de energie al Romaniei”, a declarat reprezentantul Euro Insol, Remus Borza.  Conform administratorului judiciar al Hidroelectrica, aceasta interpretare a ANRE incalca o serie de prevederi ale legislatiei UE. Astfel se incalca:

–          principiul liberei circulatii a bunurilor in interiorul UE,

–         Directiva 2009/72/CE privind piata interna de energie a UE,

–         art.2 din Legea Energiei nr.123/2012 ,

–         OUG 33/2007 privind organizarea ANRE, care prin art.8 elimina restrictiile privind comertul cu energie electrica intre statele membre.

Totodata, se incalca si licenta de furnizare data Hidroelectrica prin Decizia ANRE nr.2507/28.08.2013, care prevede dreptul companiei de a vinde energie la export. Hidroelectrica a sesizat in instanta aceste incalcari si a obtinut castig de cauza. „Hotararea instantei de judecata are o valoare istorica. La momentul ramanerii definitive a sentintei, oricare producator, fie ca se cheama Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, va putea sa incheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre pietele statelor UE”,  a spus Borza.

author avatar
Arpad Dobre
271 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger