AcasăOldGuvernul promite FMI ca va impune noi taxe

Guvernul promite FMI ca va impune noi taxe

Guvernul vrea sa obtina cu orice pret (platit de cetateni) un acord de patru miliarde de euro de la FMI si UE

In scrisoarea de intentie pentru obtinerea unui acord financiar de patru miliarde de euro, autoritatile de la Bucuresti au promis FMI ca vor largi baza de impozitare si vor impune noi taxe pentru sanatate. Guvernul a promis si deblocarea procesului de privatizarea companiilor de stat.

Guvernul vrea sa obtina cu orice pret (platit de cetateni) un acord de patru miliarde de euro de la FMI si UE

Un draft al scrisorii de intentie releva ca Guvernuil Romaniei cauta solutii pentru majorarea colectarii veniturilor la bugetul statului. Potrivit Mondo News, autoritatile au promis reprezentantilor FMI si s-au angajat in scris ca vor largi baza sistemului de contributii sociale. Curios lucru (sau nu, avand in vedere „eficienta” colectarii impozitelor si a „combaterii” evaziunii fiscale de catre autoritati), aceasta masura ar face pate, cica, din planul de reducere a impozitarii muncii. O logica de bun simt indica faptul ca scaderea  impozitarii muncii ar insemna reducerea taxelor, dar Guvernul s-a angajat sa creasca numarul taxatilor, asadar, nici pomeneala de reducere, dimpotriva.

Ordonanta pentru suprataxare

Potrivit draftului scrisorii de intentie, autoritatile romane au promis FMI ca vor adopta o ordonanta de urgenta pentru largirea bazei de contributii sociale, prin aplicarea unei taxe obligatorii (pachetul de baza), si o contributie voluntara (platita de cei ce doresc o asigurare de sanatate suplimentara). Largirea bazei de impozitare se va face, promit guvernantii, prin reducerea diferentelor ce exista in baza de pensii pentru activitati de tipul PFA, drepturi de autor, avandu-se in vedere si CAS pe veniturile din chirii.

Reluarea privatizarilor

Printre alte promisiuni ale guvernului se numara si scoaterea la vanzarea pe bursa a cate 10-15% din capitalurile Hidroelectrica, Nuclearelectrica (tranzactiile au inceput deja), Romgaz, etc. Guvernuil recunoaste ca are mari intarzieri la liberalizarea preturilor la energie electrica, insa, in compensatie a promis ca  va lansa oferta de vanzare a unui pachet majoritar de actiuni de la Electrica in vara anului viitor. Cat priveste vanzarea CFR Marfa – ce pare a fi intrat in linie dreapta, desi inca nu a fost  achitata contravaloarea pachetului majoritar de actiuni – autoritatile romane s-au angajat in fata FMI ca, daca apar probleme, procesul de privatizare va fi reluat.

author avatar
Arpad Dobre
247 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger