AcasăOldGuvernul, acuzat de imbogatire fara justa cauza

Guvernul, acuzat de imbogatire fara justa cauza

Premierul Victor Ponta este obligat sa puna in practica decizia semnata de presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean

Codul de procedura fiscala prevede dobanzi penalizatoare de pana la 36% pe an pentru contribuabilii care datoreaza bani statului, dar firmele trebuie sa astepte chiar si noua luni sa li se returneze TVA, fara ca ANAF sa achite vreo dobanda. Prevederea este considerata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala.

Premierul Victor Ponta este obligat sa puna in practica decizia semnata de presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean

Expertii Ernst & Young (EY) Romania si juristii casei de avocatura „Radu si Asociatii” atrag atentia ca, potrivit noului Cod de procedura fiscala, termenul legal in care urmeaza sa se efectueze rambursarea TVA a fost majorat de la 45 de zile la 90 de zile in situatia solutionarii unui decont de TVA cu control anticipat. Mai mult, termenul de 90 de zile poate fi prelungit cu inca sase luni si se ajunge astfel la noua luni in care se poate solutiona o cerere de rambursare a TVA, contribuabilii neavand posibilitatea de a cere dobanzi pentru intarziere.

Prevedere neconstitutionala

Plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.124 alin.(1) raportate la cele ale art.70 din Ordonanta Guvernului 92/2003 privind Codul de procedura fiscala. Potrivit acestora, pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget contribuabilii au dreptul la dobanda (la cerere) din ziua urmatoare expirarii termenului prevazut la art.117 alin.(2) si (21) sau la art.70, dupa caz, pana la data stingerii datoriei. Problema este ca dispozitiile OG 92/2003 privind la care se raporteaza prevederile art.124 alin.(1) din acelati cod au urmatorul continut:

  1. Cererile depuse de catre contribuabil se solutioneaza de catre organul fiscal in termen de 45 de zile de la inregistrare.
  2. Daca sunt necesare informatii suplimentare pentru luarea deciziei, termenul se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data solicitarii si data primirii informatiilor solicitate.

Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.124 alin.(1) sunt neconstitutionale. „Normele criticate genereaza imbogatirea fara justa cauza a statului in detrimentul patrimoniului contribuabilului, ca urmare a imposibilitatii folosirii sumei de bani perceputa nelegal si privarea persoanei de o despagubire adecvata (dobanda – n.r.) pentru pierderea suferita prin plata respectivei sume”, arata Curtea Constitutionala, a carei decizie devine obligatorie pentru Parlament si Guvern.

author avatar
Arpad Dobre
287 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger